آزمایش خون ساده ای که می تواند خطر اسکیزوفرنی پیش بینی کند!

یک مطالعه جدید نشان می دهد که اسید های چرب موجود در خون می توانند کلید درک ارتباط بیولوژیکی بین اسکیزوفرنی و مصرف کانابیس باشند.
کشف نشانگر های زیستی در خون برای پیش بینی خطر اسکیزوفرنی ناشی از مصرف کانابیس
محققان با مقایسه افرادی که به اسکیزوفرنی اختلال مصرف کانابیس هر دو یا هیچ کدام مبتلا بودند الگو های متابولیکی متفاوتی را شناسایی کردند که می توانند به عنوان علائم هشداردهنده اولیه عمل کرده و به پیش بینی افرادی که در معرض خطر ابتلا به اختلالات روان پزشکی ناشی از مصرف کانابیس هستند کمک کنند.
بررسی رابطه بین اسکیزوفرنی و اختلال مصرف کانابیس
مطالعه ای که توسط دانشگاه کشور باسک (UPV/EHU) انجام و در ژورنال Scientific Reports منتشر شده است پروفایل اسید های چرب خون در افراد مبتلا به اسکیزوفرنی اختلال مصرف کانابیس و هر دو بیماری را بررسی کرده است. هدف این مطالعه کشف نشانگر های زیستی بالقوه و درک بهتر ارتباط بیولوژیکی بین این دو اختلال روان پزشکی بوده است. یافته های این پژوهش می تواند به عنوان ابزاری برای شناسایی افراد در معرض خطر بر اساس شاخص های زیستی موجود در خون مورد استفاده قرار گیرد.
به گزارش ساینس دیلی کانابیس یکی از پرمصرف ترین مواد مخدر در جهان است و تخمین زده می شود که حدود ۲۲۸ میلیون نفر در رده سنی ۱۵ تا ۶۴ سال از آن استفاده می کنند. تحقیقات نشان داده است که خطر ابتلا به اسکیزوفرنی در میان مصرف کنندگان کانابیس به ویژه در افرادی که مصرف این ماده را از سنین پایین آغاز می کنند به میزان قابل توجهی افزایش می یابد. حدود ۱۰ درصد از مصرف کنندگان کانابیس در طول زندگی خود دچار اختلال مصرف کانابیس می شوند. همچنین نزدیک به یک سوم افراد مبتلا به اسکیزوفرنی معیار های لازم برای تشخیص این اختلال را دارند و تخمین زده می شود که ۴۲ درصد از بیماران اسکیزوفرنی با این اختلال دست وپنجه نرم می کنند.
شناسایی تفاوت های بیولوژیکی
برای درک این موضوع که چرا برخی از مصرف کنندگان کانابیس به اسکیزوفرنی مبتلا می شوند درحالی که برخی دیگر دچار این بیماری نمی شوند گروه نوروپسیکوفارماکولوژی دانشگاه کشور باسک (UPV/EHU) تفاوت های بیولوژیکی میان این گروه ها را بررسی کرد.
لیره اوریگوئن سرپرست این مطالعه توضیح می دهد: این گروه تحقیقاتی موفق شد نشانگر های زیستی بالقوه ای را در خون شناسایی کند که می توانند به پیش بینی خطر ابتلا به اختلالات روان پزشکی مانند اسکیزوفرنی ناشی از مصرف کانابیس کمک کنند.
در این پژوهش نمونه های خونی از چهار گروه مختلف بررسی شدند:
افرادی که به اسکیزوفرنی مبتلا بودند اما کانابیس مصرف نمی کردند.
افرادی که کانابیس مصرف می کردند و دچار اختلال مصرف کانابیس شده بودند.
بیمارانی که به طور هم زمان به اسکیزوفرنی و اختلال مصرف کانابیس مبتلا بودند.
و گروه کنترل که شامل افرادی بدون اختلال روانی یا مصرف مواد بود.
نقش اسید های چرب در تشخیص بیماری
نتایج مطالعه نشان داد که تفاوت های قابل توجهی میان این گروه ها وجود دارد. محققان با مقایسه مقدار برخی متابولیت ها (اسید های چرب) توانستند این سه گروه بیمار را به طور دقیق از یکدیگر متمایز کنند. این یافته ها نشان دهنده تغییرات متابولیکی میان این گروه های مختلف است.
به گفته پژوهشگران برخی از اسید های چرب افراد مصرف کننده کانابیس را از مبتلایان به اسکیزوفرنی و بیماران دارای تشخیص دوگانه (اسکیزوفرنی همراه با مصرف کانابیس) متمایز می کنند.
اوریگوئن توضیح داد: “این مولکول ها ممکن است به عنوان نشانگر های زیستی برای پیش بینی خطر ابتلا به بیماری های روان پزشکی عمل کنند. “
گامی به سوی ابزار های پیش بینی کننده
محققان بر این باورند که این کشف می تواند نقش مهمی در تشخیص زودهنگام افراد در معرض خطر داشته باشد.
اوریگوئن افزود: “یافتن نشانگر های زیستی در خون که بتوانند خطر ابتلا به اختلالات روان پزشکی مانند اسکیزوفرنی ناشی از مصرف کانابیس را پیش بینی کنند اهمیت زیادی دارد. این مطالعه نشان می دهد که چنین امکانی وجود دارد. اکنون باید این نتایج با بررسی نمونه های بزرگ تری تأیید شوند. “
وی همچنین تأکید کرد که یکی از نقاط قوت این پژوهش بهینه سازی روش تحلیل لیپید های پلاسما در بیماران بوده است. این روش که به مطالعه کامل اسید های چرب (لیپیدها) می پردازد می تواند توسط گروه های تحقیقاتی دیگر نیز اجرا شود و مسیر تحقیقاتی گسترده تری را برای شناسایی این متابولیت ها فراهم کند.
این پژوهش با همکاری گروه تحقیقاتی IBeA به سرپرستی نستور اچباریا از دانشگاه کشور باسک انجام شده است. هر دو گروه تحقیقاتی در حال همکاری برای پیشبرد مطالعات بیشتر و یافتن پاسخ های دقیق تری در این زمینه هستند.
انتهای پیام/