ساخت قوی ترین پادزهر دنیا از خون مردی که تجربه ۲۰۰ بار مارگزیدگی داشت

مردی که اجازه داد ۲۰۲ بار مار او را نیش بزند با استفاده از خون خود در ساخت پادزهر جدیدی که می تواند به نجات جان مارگزیدگان کمک کند مشارکت کرد.
به گزارش آپارات نیوز زومیت نوشت: تیم فرید با جزئیات تلخ و دقیق بدترین نیش مارهایی را که تجربه کرده به یاد می آورد. اولین مورد نیش یک کبری مصری بود. دومی فقط یک ساعت بعد نیش یک کبری تک خال. هر دو در خانه اش در ویسکانسین رخ دادند که از مارهای به شدت سمی بودند؛ اما هیچ کدام تصادفی نبود.
تیم فرید متخصص مار در ایالات متحده است که بیش از ۶۰۰ دوز سم به خود تزریق کرده تا ایمنی خود را تقویت کند. او همچنین حدود ۲۰۰ بار توسط مارهای سمی نیش خورده است و می گوید نیش ها همیشه دردناک هستند. بعد از دو نیش پیاپی کبراها او با بالگرد به بیمارستان منتقل شد و چهار روز را در کما بود. او می گوید: «اشتباه بود؟ بله. احمقانه بود؟ کاملاً. ولی من این کار را به خاطر علم انجام دادم.»
فرید تقریباً به مدت ۲۰ سال خود را در برابر سم برخی از مرگبارترین مارهای جهان ایمن سازی کرده است. او با گرفتن سم از مارها و تزریق تدریجی مقادیر کم تا زیاد آن به بدنش به مرور در برابر بیش از دوازده گونه مار سمی از جمله مار مرجانی مامبای سیاه و مار زنگی مقاومت ایجاد کرد. در نهایت نیز اجازه می داد مارها او را نیش بزنند. بدون این روند تدریجی بیشتر این نیش ها برای او مرگ آور بودند.
اما فرید زنده ماند؛ زیرا در خونش مجموعه ای منحصربه فرد از پادتن ها وجود دارد که می توانند سم های مختلف را خنثی کنند و شاید روزی به نجات قربانیان نیش مار کمک کنند.
جیکوب گلنویل رئیس و مدیرعامل شرکت زیست فناوری Centivax و متخصص ایمنی شناسی که روی ساخت واکسن جهانی آنفلوانزا کار می کند به دنبال نمونه هایی از ایمنی گسترده در پزشکی بود و فوراً به نیش مار فکر کرد. طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت نیش مارهای سمی سالانه جان حدود ۱۴۰ هزار نفر را در سراسر جهان می گیرد. در جهان بیش از ۶۰۰ گونه مار سمی وجود دارد و تولید پادزهر برای هرکدام زمان بر و پرهزینه است. او می خواست یک پادزهر واحد بسازد که بتواند انواع سم ها را هدف بگیرد و فرید با سابقه نیش خوردگی های متعدد گزینه ای ارزشمند بود.
گلنویل پس از اطلاع درباره ی فرید در اخبار با او تماس گرفت و درخواست نمونه خون کرد. فرید که پیش تر در برخی مطالعات اغلب بی نتیجه مشارکت داشت با اشتیاق پذیرفت. گلنویل و همکارانش با استفاده از مقدار کمی از خون فرید یک ترکیب پادزهر تولید کردند که توانست اثرات سم برخی مارها را خنثی کند. این ترکیب شامل تنها دو آنتی بادی از خون فرید و یک داروی مهارکننده سم به نام varespladib بود که موفق شد موش ها را در برابر دوز کشنده سم از ۱۳ گونه مار به طور کامل و از ۶ گونه دیگر به صورت جزئی محافظت کند.
آندریاس لاوستسن کیل بیوتکنولوژیست دانشگاه فنی دانمارک که در پروژه دخیل نبوده پادزهر تولیدشده را بهترین ترکیب پادزهری تا به امروز می داند. این پژوهش بخشی از تلاش گسترده تر چندین آزمایشگاه از جمله گروه لاوستسن کیل برای ساخت پادزهرهای بهتر است. دانشمندان میلیاردها پادتن مصنوعی را برای یافتن نمونه هایی که سموم کلیدی را هدف قرار می دهند بررسی کردند. آن ها از هوش مصنوعی برای طراحی پروتئین های جدید خنثی کننده سم بهره بردند و حتی یک داروی قدیمی را برای مقابله با سم مارهای افعی بازطراحی کرده اند. البته این پیشرفت ها به این معنا نیست که پادزهر گلانویل آماده استفاده عمومی است. لاوستسن کیل می گوید: «این پادزهر هنوز آزمایشی و یک طرح مفهومی است.»
پادزهرر جدید شاید بهترین ترکیب پادزهر تا به امروز بوده باشد
پیتر کوانگ ویروس شناس ساختاری در دانشگاه کلمبیا و از نویسندگان مطالعه می گوید در بین مارهای سمی حدود ۱۰ خانواده سم وجود دارند که هدف های کلیدی پادزهرها هستند. ترکیب جدید سه خانواده از آن ها را هدف گرفته است و این برای آغاز مرحله ی بعدی آزمایش ها کافی است. محققان اکنون به دنبال همکاری با گروه های دامپزشکی در استرالیا هستند تا شاید بتوانند از این پادزهر برای درمان سگ هایی که دچار نیش مار شده اند استفاده کنند.
گلانویل می گوید تیم او می تواند برای یافتن اجزای بیشتر برای ساخت پادزهر دوباره به میلیاردها پادتن موجود در خون فرید رجوع کند. فرید در سال ۲۰۱۸ پس از ۲۰۲ نیش مار و ۶۵۴ تزریق ایمنی سازی از تزریق سم و نیش مارها بازنشسته شد. او اکنون مردی ۵۷ ساله سالم و تحت پایش منظم عملکرد کلیه و کبد است تا مطمئن شوند که مواجهه طولانی مدت با سم آسیبی به اعضای بدنش نزده است.
گلانویل می گوید: «تیم ما کاری خارق العاده انجام داده و فکر می کنیم این دستاورد می تواند پزشکی را تغییر دهد.» اما تأکید می کند که هیچ کس نباید به خودش سم مار تزریق کند. او می گوید: «ما به شدت مردم را از انجام چنین کاری برحذر می داریم.»
انتهای پیام