هفته چهارم نوامبر/ از «غذاهای وارداتی» تا «مغزی که زنده شد!»

دنیای مجلات علمی؛

هفته چهارم نوامبر   از «غذاهای وارداتی» تا «مغزی که زنده شد!»

در این سلسله گزارش مهم ترین مجلات علمی روز جهان را مرور خواهیم کرد.

به گزارش خبرگزاری آنا مجلات علمی عامه فهم برای ارتباط جامعه علمی با مردم عادی بسیار اهمیت دارند. این مجلات می توانند پژوهش ها و دستاورد های علمی را به زبانی قابل فهم برای مخاطبان عرضه کنند. از آنجایی که این نشریات به سرعت (در فواصل حداکثر ماهانه) به روزرسانی می شوند جریانات و پارادایم های جدید علمی را در دسترس عموم قرار می دهند. در این سلسله گزارش ها مروری بر پرونده های جلد مجلات اصلی ترویج علم جهان خواهیم داشت.

ساینس 

یک بشقاب غذا از سراسر جهان 

امروز صبح برای صبحانه جو دوسر از ایرلند خوردم که روی آن کمی موز از کاستاریکا و مقداری شکر از برزیل ریخته بودم. در کنارش هم یک فنجان قهوه داشتم که با دانه های قهوه معطر اتیوپی تهیه شده بود. به سگم هم غذایی حاوی عصاره جلبک دریایی دادم که به احتمال زیاد از چین آمده بود و روغن ماهی اش هم در پرو تهیه شده بود. ‎این سبک زندگی احتمالا برایتان آشناست!

 برخلاف توصیه هایی که متخصصان تغذیه و محیط بان ها دارند و می گویند «غذای محلی بخورید و جهانی فکر کنید» رژیم های غذایی ما بیش از هر زمان دیگری بین المللی است. یک دهه پیش حدود ۸۰ درصد از جمعیت جهان در کشور هایی زندگی می کردند که واردکننده غذا بودند و این نسبت از آن زمان تا به امروز در حال افزایش است. پیش بینی می شود بر اساس داده های موجود تا سال ۲۰۵۰ نیمی از مردم جهان ممکن است برای بقای خود به کالری های تولید شده در اقیانوس ها وابسته باشند. کشور های خشک در خاورمیانه و شمال آفریقا در حال حاضر بیشترین وابستگی به واردات در جهان را دارند. ۱۱ کشور از ۱۶ کشور بیشتر غلات اصلی مورد نیاز خود را وارد می کنند.

عربستان سعودی و همسایگانش در خلیج فارس ۹۰ درصد موادغذایی شان را از طریق واردات تامین می کنند. با این حال حتی کشور هایی که تامین کننده برخی از مواد غذایی مهم هستند هم بعضی دیگر از مواد غذایی را وارد می کنند. از آنجا که جمعیت جهان از دهه ۱۹۶۰ افزایش یافته است مواد غذایی هم بیش از همیشه در دسترس است. کشور های تولیدکننده مواد غذایی شغل های بیشتری ایجاد کردند و درآمد صادراتی شان را افزایش داده اند و کشور هایی که بیشتر درگیر خشکسالی و کمبود مواد غذایی اند امنیت غذایی به دست آوردند با این حال مطالعات جهانی نشان می دهد تجارت جهانی غذا هزینه های سنگینی را به محیط زیست تحمیل کرده است هزینه هایی که می تواند خطرات و تلفات جدی برای انسان ها به دنبال داشته باشد.

مثلا عرضه گوشت قرمز یا غذا های فرآوری شده برای حیات وحش و کره زمین به شدت آسیب رسان است. همه گیری کرونا یکی از خطرات جدی بود که مصرف گوشت حیوانات متنوع برای انسان به همراه داشت. این شماره از مجله ساینس به طور ویژه به این سوال پاسخ می دهد که تجارت غذا تا چه حد مجاز است تا کجا می توان برای تامین مواد غذایی به واردات وابسته بود؟

هفته چهارم نوامبر/  از «غذاهای جهانی» تا «فناوری های نوین در حوزه مغز!»

نیچر 

زمین سوخته و کانگوروی کوچک بی دفاع

اگر عاشق حیوانات باشید و دلتان برای حیات وحشی که در معرض خطرات پرشمار سیاره زمین است بسوزد احتمالا با دیدن طرح جلد این شماره مجله نیچر حسابی متاثر می شوید! یک والابی سیاه (نوعی کانگوروی کوچک) که چند ماده غذایی سوخته در اثر آتش سوزی جنگل های استرالیا را در دست دارد. آتش سوزی های بی سابقه در استرالیا در سال های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ بیش از ۱۰ میلیون هکتار از زمین های این کشور را سوزاند و ویران کرد. در این شماره از مجله نیچر جمعی از محققان داده های به دست آمده از بررسی گیاهان و حیواناتی را تحلیل کرده اند تا بتوانند اثرات آتش سوزی بر تنوع زیستی این کشور را آشکار کنند.

یکی از نکات جالبی که محققان در بررسی داده ها به آن برخوردند این بود که وقتی زمینی نسوخته در اطراف زمین های ویران شده در آتش وجود داشت تاثیرات آتش سوزی تعدیل می شود و این نشان می دهد که همان فضا احتمالا برای فرار حیوانات و نجات جانشان موثر بوده است. با این حال و با بررسی نتایج مختلف از داده های حاصل از آتش سوزی ها تنها راهکار سریع و مهم کاهش انتشار کربن در جو زمین است. این کار به کم شدن دمای کره زمین و در نتیجه کاهش اثرات تغییر اقلیم و آتش سوزی های پراکنده در فصول گرم سال منجر خواهد شد. 

هفته چهارم نوامبر/  از «غذاهای جهانی» تا «فناوری های نوین در حوزه مغز!»

نیوساینتیست

مغزی که زنده شد

فناوری های جدید در حوزه خون رسانی می تواند انقلابی در پزشکی ایجاد کند این فناوری ها احتمال زنده شدن مغز انسان را افزایش می دهند و حتی چند ساعت پس از ایست قلبی می تواند فرد را به زندگی بازگرداند. در مقاله پرونده اصلی این شماره از مجله نیوساینتیست پژوهشی منتشر شده است درباره محققانی که سر بریده یک خوک را از کشتارگاه تحویل می گیرند و چهار ساعت پس از قطع شدن سر مغز آن را از جمجمه خارج می کنند.

آنها عروق مغز را به لوله هایی متصل می کنند که مخلوطی از مواد نگهدارنده را به رگ های خونی پمپاژ می کند ناگهان اتفاقی باورنکردنی می افتد قشر مغز از خاکستری به رنگ صورتی در می آید. سلول های مغز دوباره شروع به تولید پروتئین می کنند و نورون ها به حالت طبیعی خود باز می گردند.

نشانه های فعالیت متابولیکی ظهور پیدا می کند و عملکرد های اصلی سلولی که پس از توقف جریان خون به طور غیر قابل برگشت متوقف شده بودند بازسازی می شوند. نمی شد گفت مغز خوک دقیقا زنده است اما مطمئنا نمی شد گفت این مغز مرده است. اینجا مرز بین زندگی و مرگ بود که بیش از هر زمان دیگری پیچیده و در ابهام شده بود! این تحقیق و نتایجش می تواند برای پزشکی و احیای مغز انسان مرده بسیار اثربخش باشد فقط مشکل اینجاست که چنین کاری از نظر اخلاقی کاری عجیب و پیچیده خواهد بود.

هفته چهارم نوامبر/  از «غذاهای جهانی» تا «فناوری های نوین در حوزه مغز!»

 

دکمه بازگشت به بالا