چرم چیه اصلا؟ (از دید یه عاشق چرم)
خب بریم سراغ اصل مطلب. چرم فقط یه پارچه نیست یه داستانه. یه چیزیه که با گذشت زمان جون می گیره و قشنگ تر می شه. فرقش با بقیه پارچه ها همینه. هر چی بیشتر بپوشی ش بیشتر باهاش زندگی کنی انگار یه جورایی بخشی از وجودت می شه. یه جورایی مثل یه دوست قدیمی که همیشه کنارت بوده و خاطره داره.

از نظر فنی بخوایم نگاه کنیم چرم پوست دباغی شده حیوانات مختلفه بیشتر گاو گوسفند بز و … ولی خب برای من چرم خیلی فراتر از یه تعریف خشک و خالیه. چرم یعنی اصالت دوام زیبایی و یه حس باحال و خودمونی. وقتی یه لباس چرمی می پوشی حس می کنی یه تیکه از تاریخ رو با خودت داری. یاد فیلم های قدیمی می افتی یاد موتورهای هارلی دیویدسون یاد استایل های راک اند رول… یه جورایی یه حس نوستالژیک و در عین حال خیلی امروزی داره.
چرا چرم اینقدر محبوبه؟ (راز جذابیت بی انتهای چرم)
به نظرم چند تا دلیل اصلی داره که چرا چرم هیچ وقت از مد نمی افته و همیشه طرفدارای خودشو داره.
- دوام و ماندگاری : یکی از مهم ترین ویژگی های چرم دوام و عمر طولانی شه. یه لباس چرمی خوب اگه درست ازش مراقبت کنی می تونه سال ها برات کار کنه و هر چی بیشتر بگذره قشنگ تر هم بشه. یادمه یه بار یه کیف چرمی قدیمی از مادربزرگم به ارث بردم. باورتون نمی شه چقدر سالم و نو به نظر می رسید با اینکه کلی سال از عمرش گذشته بود. این یعنی سرمایه گذاری روی یه محصول چرمی یه سرمایه گذاری بلندمدته.
- شیک بودن همیشگی : چرم یه جورایی ذاتاً شیکه. فرقی نمی کنه یه کاپشن چرم موتور سواری باشه یا یه کیف دستی ظریف چرم همیشه یه حس خاص و متفاوت به استایل می ده. هم می تونه خیلی رسمی باشه هم خیلی غیررسمی. بستگی داره چطور و با چی ستش کنی. من خودم عاشق اینم که یه کت چرم رو با یه تی شرت ساده و جین بپوشم خیلی راحت یه استایل کژوال و در عین حال شیک می شه.
- تطبیق پذیری با فصل های مختلف : خیلی ها فکر می کنن چرم فقط برای فصل های سرد مناسبه ولی این اصلا درست نیست. چرم تو هر فصلی می تونه کاربرد داشته باشه. تو فصل های سرد کاپشن و پالتوهای چرمی حسابی گرم نگهت می دارن. تو فصل های معتدل می تونی از کت های چرم سبک تر یا جلیقه های چرمی استفاده کنی. حتی تو تابستون هم می شه با یه دامن چرم کوتاه یا صندل چرم یه استایل خنک و جذاب زد. فقط باید جنس و مدل چرم رو درست انتخاب کنی.
- حس خوب پوشیدن چرم : یه چیز دیگه ای که خیلی مهمه حس خوبیه که وقتی یه لباس چرمی می پوشی بهت دست می ده. چرم یه جورایی حس اعتماد به نفس و قدرت رو القا می کنه. انگار یه زره نامرئی پوشیدی که ازت محافظت می کنه. شاید یه کم اغراق آمیز به نظر برسه ولی واقعاً این حس رو دارم. وقتی یه کت چرم تنمه احساس می کنم آماده ام برای هر چالشی!
چالش های چرمی پوشیدن چیا هستن؟ (و چطور از پسشون بربیایم)
با اینکه عاشق چرمم و کلی مزیت براش قائلم نمی تونم منکر این بشم که پوشیدن لباس چرمی چالش های خودشو هم داره. بیایم روراست باشیم و یه نگاهی به این چالش ها بندازیم :
- قیمت بالا : یکی از بزرگ ترین مشکلات چرم قیمت بالاشه. محصولات چرمی باکیفیت معمولاً گرون هستن و خب این می تونه برای خیلی ها یه مانع باشه. من خودم اوایل که دانشجو بودم به سختی پول جمع می کردم تا بتونم یه تیکه لباس چرمی خوب بخرم. ولی خب به نظرم ارزشش رو داره. چون همونطور که گفتم یه سرمایه گذاری بلندمدته و سال ها می تونی ازش استفاده کنی.
- نگهداری و مراقبت : چرم به مراقبت خاصی نیاز داره تا سالم و قشنگ بمونه. نمی شه مثل بقیه لباس ها انداختش تو ماشین لباسشویی و انتظار داشت مثل روز اول بشه. باید حواست به رطوبت نور خورشید و لکه ها باشه. من خودم چند بار اول حسابی گند زدم به لباس های چرمیم چون درست نمی دونستم چطور ازشون مراقبت کنم. یه بار یه کاپشن چرم سفید خوشگلم رو زیر بارون پوشیدم فکرشو بکنید چی شد! ولی خب کم کم یاد گرفتم و الان دیگه حرفه ای شدم تو نگهداری از چرم. نگران نباشید جلوتر بهتون می گم چطور باید از لباس های چرمی تون مراقبت کنید.
- سنگینی و گرما : بعضی از انواع چرم مخصوصاً چرم های ضخیم می تونن سنگین و گرم باشن. پوشیدن یه کاپشن چرم سنگین تو یه روز گرم تابستونی واقعاً عذاب آوره. باید حواستون به جنس و ضخامت چرم باشه و متناسب با فصل و آب و هوا انتخاب کنید. خوشبختانه چرم های سبک تر و نازک تر هم هستن که برای فصل های گرم تر مناسب ترن.
- مسائل اخلاقی : یکی از بحث های داغ این روزها در مورد چرم مسائل اخلاقی مربوط به استفاده از پوست حیوانات در صنعت مد هست. خیلی از افراد به دلایل حمایت از حیوانات با پوشیدن چرم مخالف هستن. این یه مسئله کاملاً شخصیه و هر کسی حق داره نظر خودشو داشته باشه. من خودم سعی می کنم از برندهایی خرید کنم که از چرم های باکیفیت و با روش های پایدار استفاده می کنن و به حقوق حیوانات احترام می ذارن. همچنین گزینه های جایگزین چرم مثل چرم های گیاهی و مصنوعی هم روز به روز دارن پیشرفت می کنن و می تونن انتخاب های خوبی باشن برای کسایی که دغدغه های اخلاقی دارن.
تجربه های چرمی من : از سوتی های فاجعه بار تا استایل های بی نظیر
خب حالا وقتشه یه کم از تجربه های شخصیم با چرم براتون بگم. هم تجربه های خوب هم تجربه های بد. چون به قول معروف تجربه آدمو عاقل می کنه!
- سوتی شماره یک : کاپشن چرم زیر بارون! همونطور که گفتم یه بار یه کاپشن چرم سفید خوشگل خریده بودم خیلی هم ذوق داشتم. یه روز که هوا ابری بود پوشیدمش و رفتم بیرون. یهو بارون گرفت اونم چه بارونی! منم که فکر می کردم چرم ضد آبه اصلا به خودم زحمت ندادم برم یه جای سرپوشیده. نتیجه ش چی شد؟ کاپشن سفید خوشگلم لکه های زشت آب روش افتاد و دیگه هیچ وقت مثل روز اول نشد. اونجا بود که فهمیدم چرم ضد آب نیست و اتفاقاً رطوبت دشمن درجه یکشه! از اون به بعد دیگه هیچ وقت لباس چرمیم رو زیر بارون نمی پوشم مگر اینکه مطمئن باشم بارون خیلی کمه و زود تموم می شه.
- موفقیت شماره یک : پیدا کردن یه کت چرم vintage بی نظیر. یه بار تو یه مغازه دست دوم فروشی یه کت چرم مشکی vintage دیدم. عاشقش شدم همون لحظه! جنس چرمش خیلی نرم و لطیف بود انگار سال ها پوشیده شده و به اصطلاح “جا افتاده” بود. قیمتش هم خیلی خوب بود. خریدمش و تا الانم یکی از محبوب ترین لباس های کمد لباسمه. این کت چرم vintage بهم یاد داد که گاهی اوقات بهترین لباس ها رو می شه تو جاهای غیرمنتظره پیدا کرد و لزوماً نباید همیشه سراغ برندهای گرون قیمت رفت.
- سوتی شماره دو : تمیز کردن چرم با مواد شوینده معمولی! یه بار یه لکه روغن افتاد روی کیف چرمیم. منم که عجله داشتم سریع برداشتم با مایع ظرفشویی و یه دستمال افتادم به جونش. فکر می کردم دارم کار درستی می کنم ولی بدترش کردم! مایع ظرفشویی چرم رو خشک و بی روح کرد و لکه هم که پاک نشد. اونجا بود که فهمیدم چرم شوینده های خاص خودشو داره و نباید با هر چیزی تمیزش کرد. از اون به بعد همیشه از شوینده های مخصوص چرم برای تمیز کردن لباس ها و کیف و کفش چرمیم استفاده می کنم.
- موفقیت شماره دو : یاد گرفتن هنر ست کردن لباس های چرمی. اوایل فکر می کردم لباس چرمی رو فقط می شه با جین و تی شرت ست کرد. ولی کم کم متوجه شدم که چرم خیلی تطبیق پذیرتر از این حرفاست. می شه با دامن های توری لباس های حریر شلوارهای پارچه ای و حتی لباس های مجلسی هم ستش کرد. یادمه یه بار یه دامن چرم مشکی رو با یه بلوز حریر سفید و کفش پاشنه بلند پوشیدم و رفتم یه مهمونی. همه کلی تعریف کردن از استایلم. اونجا بود که فهمیدم چرم می تونه خیلی هم زنانه و ظریف باشه نه فقط اسپرت و خشن.
چطور از لباس های چرمی مون مراقبت کنیم که همیشه نو بمونن؟ (راهنمای عملی)
خب حالا که کلی از مزایا و چالش های چرم گفتیم و تجربه های شخصیم رو هم باهاتون به اشتراک گذاشتم وقتشه بریم سراغ راه حل های عملی و یاد بگیریم چطور از لباس های چرمی مون مراقبت کنیم که همیشه مثل روز اول بمونن. نگران نباشید کار سختی نیست فقط یه کم دقت و حوصله می خواد.
- تمیز کردن منظم : لباس های چرمی رو باید به طور منظم تمیز کنید تا گرد و غبار و آلودگی روشون جمع نشه. برای تمیز کردن روزانه کافیه یه دستمال نرم و خشک روشون بکشید. برای تمیز کردن عمیق تر می تونید از شوینده های مخصوص چرم استفاده کنید. فقط حواستون باشه که شوینده ملایم باشه و به چرم آسیب نزنه. هیچ وقت از مواد شوینده قوی یا سفیدکننده برای تمیز کردن چرم استفاده نکنید.
- آبرسانی و نرم کردن چرم : چرم هم مثل پوست انسان نیاز به آبرسانی و نرم شدن داره. اگه چرم خشک بشه ترک می خوره و خراب می شه. برای جلوگیری از این اتفاق باید به طور منظم از کرم ها و روغن های مخصوص چرم استفاده کنید. این محصولات چرم رو نرم و لطیف نگه می دارن و از خشک شدن و ترک خوردن اون جلوگیری می کنن. من خودم معمولاً هر چند ماه یه بار بسته به نوع چرم و میزان استفاده ش از کرم چرم استفاده می کنم.
- محافظت از رطوبت و نور خورشید : همونطور که گفتم رطوبت دشمن درجه یک چرمه. لباس های چرمی رو نباید تو محیط های مرطوب نگهداری کنید و اگه خیس شدن باید سریع خشکشون کنید. برای خشک کردن چرم هیچ وقت از سشوار یا حرارت مستقیم استفاده نکنید. بهترین راه اینه که بذارید تو دمای اتاق و به آرومی خشک بشن. نور مستقیم خورشید هم می تونه به چرم آسیب بزنه و باعث رنگ پریدگی و خشک شدن اون بشه. لباس های چرمی رو باید دور از نور مستقیم خورشید و تو جای خنک و خشک نگهداری کنید.
- نگهداری درست : نحوه نگهداری لباس های چرمی هم خیلی مهمه. کاپشن ها و پالتوهای چرمی رو بهتره آویزون کنید تا چروک نشن. از چوب لباسی های پهن و مناسب برای لباس های سنگین استفاده کنید. کیف و کفش چرمی رو هم بهتره تو کاورهای پارچه ای نگهداری کنید تا از گرد و غبار و خط و خش محافظت بشن. هیچ وقت لباس های چرمی رو تو کیسه های پلاستیکی نگهداری نکنید چون باعث می شه چرم نفس نکشه و رطوبت توش جمع بشه.
- تعمیر و ترمیم : اگه لباس چرمیتون آسیب دید مثلاً پاره شد یا لک شد سریع برای تعمیر و ترمیمش اقدام کنید. هر چی زودتر اقدام کنید احتمال اینکه بتونید آسیب رو برطرف کنید بیشتره. برای تعمیرات جزئی می تونید از چسب های مخصوص چرم استفاده کنید. برای تعمیرات اساسی تر بهتره به یه متخصص تعمیر چرم مراجعه کنید. یه تعمیرکار حرفه ای می تونه خیلی از آسیب های جدی رو هم برطرف کنه و عمر لباس چرمیتون رو بیشتر کنه.