چگونه پوسیدگی دندان را درمان کنیم؟
مشکلی رایج است که براثر عدم رعایت بهداشت دهانی مناسب و فعالیت باکتریها به وجود می آید. برای درمان پوسیدگی دندان در خانه میتوان از روشهایی مانند مسواک زدن با نمک و استفاده از دهانشویه های گیاهی بهره برد.باید توجه نمود تنها در صورتی که پوسیدگی منجر به عفونت و آبسه نشده باشد، میتوان از روشهای خانگی برای درمان پوسیدگی دندان استفاده نمود. اما در مواردی که عفونت، چرک و آبسه وجود دارد، حتما باید به پزشک مراجعه نمود. نوعی آسیب است که باعث ایجاد لکه، حفره (کرمخوردگی)، آبسه و حتی از دست رفتن کل دندان، خواهد شد. بسیاری از افراد تمایل دارند برای درمان پوسیدگی دندان در خانه بمانند و از روشهای طبیعی و خانگی استفاده کنند. در این منبع آموزشی به بررسی انواع پوسیدگی دندان و روشهای طبیعی و خانگی برای مقابله با آن خواهیم پرداخت.
پوسیدگی دندان چگونه به وجود می آید؟
پوسیدگی دندان، بر اثر فعالیت گونه خاصی از باکتریها به وجود می آید، که در پلاکهای دندان، زندگی میکنند. این باکتریها، قند موجود در مواد غذایی چسبیده به دندانها را، به اسید تبدیل میکنند. بنابراین اگر اجازه دهید روی سطوح دندان های شما، پلاک تشکیل شود، باکتریهای عامل پوسیدگی به مرور زمان، به دندان ها آسیب میرسانند. علائم پوسیدگی دندان، بسیار متفاوت هستند و بر حسب مقدار پوسیدگی و آسیبهای واردشده، ممکن است شامل پلاک و تغییر رنگ دندان، حفره و لکه روی سطوح دندانها، درد، آبسه و عفونت دندان باشند.
انواع پوسیدگی دندان
پوسیدگی دندان، در چند مرحله گسترش پیدا میکند؛ بنابراین میتوان درجات یا کلاس پوسیدگی دندان را در چند مرحله تشریح نمود:
۱– تشکیل پلاک:
تشکیل پلاک دندان، اولین مرحله از پوسیدگی دندان هاست. پلاک، لایه ای بیرنگ و چسبناک است که سطح خارجی دندانها را می پوشاند. پلاک، از باکتری، ذرات غذا و بزاق تشکیل شدهاست. پلاکهای دندان، در ابتدا نرم و قابل شستشو هستند؛ اما اگر دندانها به طور متناوب شسته و تمیز نشوند، پلاکها به تدریج سخت شده و مادهای چسبناک به نام تارتار را میسازند. وجود تارتار، به فعالیت بیشتر باکتریها منجر شده و زدودن آنها را سختتر میکند. جلوگیری از پیشرفت پوسیدگی دندان در این مرحله میتواند از پیشرفت باکتریها و خوردگی مینای دندان پیشگیری کرده و باعث توقف پوسیدگی دندان شود. برای این منظور کافی است بهداشت دهانی مناسب، رعایت شود تا باکتریها اجازه نفوذ به دندان را پیدا نکنند.
۲– پوسیدگی مینا:
در مرحله بعدی، فعالیت باکتریهای پلاک و ترشح طولانی مدت اسید روی سطوح دندان، باعث آسیب دیدگی مینای دندان شده و سوراخهایی را روی لایه مینا به وجود می آورد. این سوراخها، (که در اثر فقدان مینای دندان به وجود آمدهاند) به رنگ سفید دیده میشوند. مینای دندان، سختترین بافت بدن انسان است که وظیفه حفاظت از دندان در کل عمر را بر عهده دارد.
۳– پوسیدگی عاج:
عاج یا Dentin لایه ای است که زیر مینای دندان قرار دارد. عاج دندان، نرمتر از مینا است و به همین دلیل نیز، راحتتر از مینا، دچار آسیب دیدگی میشود. هنگامی که پوسیدگی دندان، از مینا عبور کرده و به عاج دندان برسد، سرعت بیشتری پیدا خواهدکرد. همچنین این مرحله، آغاز دردهای ناشی از پوسیدگی است؛ چرا که عاج دندان، دارای مسیرهایی است که به اعصاب دندان منتهی میشود. حساسیت دندان، پس از مصرف غذاهای خیلی گرم یا خیلی سرد، در این مرحله اتفاق میافتد.
۴– پوسیدگی پالپ یا ریشه دندان:
پالپ یا ریشه، درونی ترین قسمت دندان است. پالپ، از رگهای خونی و اعصاب دندان تشکیل شدهاست. اعصاب موجود در پالپ، باعث میشوند تا دندان، دارای حس باشد و فرد بتواند فشار و آسیبدیدگی آن را احساس کند. هنگامی که پوسیدگی دندان، به ریشه برسد، دندان دردهای شدید، به وجود می آیند. آسیب ریشه دندان، باعث تورم بافتهای اطراف آن شده و از آنجایی که در اطراف دندان، فضای کافی برای این تورم وجود ندارد، فشار زیادی به اعصاب دندان وارد میشود و این فشار، دردهای شدیدی را ایجاد میکند.
۵– آبسه دندان
آبسه را میتوان مرحله پیشرفته پوسیدگی دندان نامید. هنگامی که، باکتریهای عامل پوسیدگی به اعصاب دندان حمله میکنند، در آن قسمت عفونت ایجاد میشود. التهاب عفونی ریشه دندان، موجب تغییر شکل بافتهای اطراف دندان شده و تبدیل به آبسه خواهدشد. آبسه دندان، درد شدید و کِشندهای را در دندان، لثه،فک و حتی سایر استخوانهای صورت، به وجود می آورد.
درمان فوری عفونت دندان، یا آبسه، بسیار ضروری است. چرا که این عفونت در صورت درمان نشدن، میتواند به سایر قسمتهای بدن سرایت کند و عواقب خطرناکی به همراه داشتهباشد.
برای درمان پوسیدگی دندان در خانه، میتوانید از روشهای متفاوتی استفاده کنید. شستشوی دندان با محلول آب نمک، ساخت و استفاده از دهانشویه های طبیعی گیاهی، مسواک زدن با نمک، مسواک زدن با جوش شیرین، استفاده از کف دریا و مسواک زدن با خوراکی هایی مانند عسل و لیموترش، از جمله راهکارهای خانگی برای درمان پوسیدگی دندان هستند.البته باید توجه نمود که انتخاب روش توقف پوسیدگی دندان، به میزان پیشرفت پوسیدگی بستگی دارد. به عنوان مثال، برای ، نمیتوان تنها از روشهای خانگی کمک گرفت.
اگر تمایل دارید از روشهای خانگی برای درمان پوسیدگی دندان استفاده کنید، بهتر است در مراحل اولیه پوسیدگی (که پیشتر شرح دادهشد) برای درمان خانگی اقدام کنید. زیرا در موارد پوسیدگی شدید و عفونت، مراجعه به دندانپزشک الزامی است و هرگونه سهل انگاری در درمان به موقع عفونت، خطرات جانی جدی به دنبال خواهد داشت.
درمان پوسیدگی دندان در طب سنتی
طب سنتی، برای درمان پوسیدگی دندان، راهکارهای مختلفی را پیشنهاد میدهد. پیشگیری از تشکیل پلاک به وسیله حفظ بهداشت دهان، مؤثرترین روش برای سلامتی دندانهاست.
نمک
درمان پوسیدگی دندان در خانه : استفاده از نمک دریا و (نمک صورتی)، برای مسواک زدن و ساخت دهانشویه خانگی، میتواند از تکثیر باکتریها جلوگیری کرده و با عفونت دندان مبارزه کند. نمک به دلیل خاصیت سایندگی ملایم و خاصیت ضدعفونی کنندگی قوی، جرم و پلاک دندانها و بوی بد ناشی از آنها را به خوبی از بین میبرد.
روغنها و گیاهان دارویی
درمان پوسیدگی دندان در خانه : عصاره رزماری، عصاره شیرین بیان، روغن نارگیل، روغن کنجد، آب لیموترش، عصاره دارچین، عصاره نعناع و آلوئه ورا، از جمله مواد طبیعی و خوراکی هستند که میتوانید برای ساخت دهانشویه و خمیردندان خانگی از آنها استفاده کنید.
جمع بندی
برای درمان پوسیدگی دندان در خانه ، میتوان از روشهای ارزان قیمت و مواد طبیعی متداولی همچون نمک استفاده کرد. به کار بردن این روشهای خانگی، علاوه بر رفع جرم و پلاک و مقابله با عفونت و پوسیدگی دندانها، کاملا بیخطر است؛ چراکه این مواد طبیعی، برخلاف خمیردندانهای صنعتی، عاری از مواد شیمیایی مضر هستند. استفاده از روشهای طبیعی برای درمان پوسیدگی دندان و رفع بوی بد دهان، عارضه جانبی خاصی را متوجه سلامتی افراد نخواهدکرد. یک روش سریع برای خلاصی از پوسیدگی دندان مربوط می شود به لمینت دندان، کامپوزیت و… که خیلی سریع می توان از شر دندان های سیاه و پوسیده رها شد.