دانشگاه ها و چالش های توافق جدید بریتانیا و اتحادیه اروپا در زمینه تبادل دانشجویان

دانشگاه‌ها و چالش‌های توافق جدید بریتانیا و اتحادیه اروپا در زمینه تبادل دانشجویان

پس از ماه ها مذاکره بریتانیا و اتحادیه اروپا سرانجام به توافقی برای بازتعریف روابط پسابرکسیت دست یافتند. اما درحالی که این توافق گامی به سوی عادی سازی روابط محسوب می شود بخش آموزش عالی و به ویژه مسئله تبادل دانشجویان همچنان در هاله ای از ابهام باقی مانده است.

به گزارش خبرنگار آنا سوال مهم این است تبادل دانشجویان و اطلاعات علمی چه اهمیتی دارد؟ تبادل دانشجویان به عنوان یکی از ارکان اصلی همکاری های بین المللی دانشگاهی فرصت های بی نظیری را برای دانشجویان و دانشگاه ها ایجاد می کند این فرصتها شامل دانشجویان از سیستم های آموزشی مختلف بهره می برند تجربه زندگی در فرهنگ های گوناگون را کسب می کنند شبکه ارتباطات علمی خود را گسترش می دهند و دانشگاه ها از طریق تبادل اطلاعات علمی سطح آموزشی خود را ارتقا می بخشند.

توافق محدود در حوزه تبادل دانشجویان

برخلاف انتظارات اولیه توافق نهایی در زمینه تبادل دانشجویان بسیار محتاطانه تنظیم شده است. دو طرف تنها به «همکاری برای ایجاد طرحی متوازن برای تجربه جوانان» متعهد شده اند بدون آنکه اشاره ای به بازگشت بریتانیا به برنامه مشهور Erasmus+ شده باشد.

این درحالی است که اتحادیه اروپا به طور مشخص در بیانیه خود بر لزوم «همکاری برای پیوستن بریتانیا به Erasmus+» تأکید کرده است. برنامه ای که سالانه امکان تبادل بیش از 300 هزار دانشجو و پژوهشگر را بین کشورهای عضو فراهم می کند.

واکنش جامعه دانشگاهی

جامعه علمی و دانشگاهی به این توافق با احتیاط واکنش نشان داده است پروفسور آن کوربت تحلیلگر ارشد سیاست های آموزش عالی در مدرسه اقتصاد لندن این توافق را «گامی مثبت اما ناکافی برای احیای کامل تبادل دانشجویان» توصیف کرد. گروه کویمبرا که متشکل از 39 دانشگاه برتر اروپایی است خواستار تسهیل بیشتر تبادل دانشجویان و اطلاعات علمی شده است. شورای بریتانیا بر اهمیت تبادل دانشجویان برای تقویت همکاری های آموزشی تأکید کرده است.

چالش های پیش رو

چالش های پیش روی تبادل دانشجویان بین بریتانیا و اتحادیه اروپا متعدد است. مسئله هزینه ها یکی از این مسائل است پیوستن مجدد به Erasmus+ می تواند هزینه های قابل توجهی برای بریتانیا در پی داشته باشد. سیاست های مهاجرتی چالش دیگر است محدودیت های جدید مهاجرتی بریتانیا ممکن است بر روند تبادل دانشجویان تأثیر بگذارد.

تفاوت در سیستم های آموزشی به عنوان چالش دیگر معرفی شده است. نیاز به هماهنگی بیشتر بین سیستم های آموزشی دو طرف وجود دارد. تبادل اطلاعات علمی نیز چالشی دیگر است که از آن یاد می شود ایجاد سازوکارهای مناسب برای تسهیل تبادل اطلاعات و داده های پژوهشی بین دانشگاه هاست. 

آینده همکاری های دانشگاهی

کارشناسان معتقدند اگرچه این توافق چارچوبی برای همکاری های آینده فراهم کرده اما برای احیای کامل برنامه های تبادل دانشجو و اطلاعات علمی بین بریتانیا و اتحادیه اروپا به مذاکرات بیشتری نیاز است. دانشگاه های بریتانیایی که پیش از این از مزایای تبادل دانشجو و همکاری های پژوهشی با اروپا بهره می بردند امیدوارند این روابط به زودی به حالت عادی بازگردد.

دکمه بازگشت به بالا