ارتودنسی ثابت، پرکاربردترین روش ارتودنسی دندان
همه چیز درباره ارتودنسی ثابت + ۵ نکته مهمی که باید درباره آن بدانید!
در این مقاله با تعریف ساده ارتودنسی ثابت، فیلم مراحل آن، گالری تصاویر قبل و بعد از ارتودنسی توسط دکتر مبینا ملایی، هزینه های این روش و خلاصه تمام آنچه که باید درباره آن بدانید آشنا خواهید شد. این یکی از روش های مرسوم و البته بسیار قدیمی مرتب کردن دندان هاست که امروزه به شکلی مدرن تر انجام می شود هرچند که در حال حاظر روش های جایگزینی برای این نوع ارتودنسی ارائه شده که ارتودنسی نامرئی با الاینر شفاف نامیده می شود.
ارتودنسی ثابت چیست؟
ارتودنسی ثابت به استفاده از آن دسته تجهیزات و لوازم ارتودنسی گفته می شود که برای اصلاح نامنظمی های دندانی میبایست از ابتدا تا آخر دوره درمان توسط ارتودنتیست به دندان ها متصل شوند. این دستگاه ها باید تا زمانی که دندان ها کاملا منظم نشده اند همچنان به دندان ها متصل باشند و تنها متخصص می تواند آن ها را بردارد. به این وسایل (دستگاه ها) در اصطلاح عامیانه (سیم کشی دندان) هم گفته می شود که البته اصطلاح چندان درستی هم نیست.
وسایل نصب شده تا پایان دوره درمان، به دندان ها متصل هستند. به همین دلیل به استفاده از این وسایل اصطلاحاً ارتودنسی ثابت گفته می شود. دلیل ثابت نامیدن این روش ارتودنسی نیز به همین خاطر است.
اجزای ارتودنسی ثابت کدامند؟
مهمترین دستگاه ثابت که برای درمان نامظمی های دندان و فکی استفاده می شود، بریس است. بریس ارتودنسی متشکل از چند قطعه کوچک است که به مرور زمان باعث حرکت دندان ها و صاف شدنشان می شود. مهمترین اجزاء تشکیل دهنده هر بریس ارتودنسی عبارتند از:
- براکت (ساده و قلابدار)
- سیم (برخی از افراد به خاطر این سیم اصطلاحا و به اشتباه به درمان ارتودنسی سیم کشی دندان نیز می گویند)
- باند
- الاستیک و کش
- مینی اسکرو یا پیچ ارتودنسی
انواع ارتودنسی ثابت دندان کدامند؟
بر اساس نوع براکتی که به سطح دندان ها متصل می شود ما چند مدل یا چند روش ارتودنسی ثابت داریم، به عنوان مثال اگر براکت متصل به سطح دندان ها:
- فلزی، ساده و معمولی باشد، نوع ارتودنسی، ثابت معمولی است
- اگر همرنگ دندان ها یا شفاف باشد، نوع ارتودنسی سرامیکی است. به ارتودنسی سرامیکی اصطلاحا ارتودنسی ثابت نامرئی نیز می گویند
- اگر براکت به پشت دندان متصل باشد، ارتودنسی لینگوال است.
- اگر براکت فلزی اما اسلایدی و خود تنظیم شونده باشد ارتودنسی دیمون است.
بنابراین هر زمان گفتند که نوع ارتودنسی ثابت شما، فلان است، منظور نوع براکت های بکار رفته برای درمان ارتودنسی است که به جلو یا پشت دندان شما متصل می شود.
درمان ارتودنسی ثابت با دستگاه های ثابت دقیقا چه مشکلاتی را اصلاح می کند؟
به طور خلاصه تمام روشهای منظم کردن دندان ها با دستگاه های ثابت، به جهت اصلاح یا درمان موارد زیر کاربرد دارند:
- اصلاح ناهنجاری ها، انحرافات و مشکلات اسکلتی خفیف تا متوسط صورت و فک
- وجود فاصله بین دندان ها در جلو حین بستن دهان
- اصلاح چرخش دندان ها
- اصلاح کج بودن دندان ها
- اصطلاح اوربایت و آندربایت (جلوزدگی یا عقب رفتگی دندان ها)
- وجود فاصله بین دندان ها
- ازدحام و شلوغی دندان ها
کاربرد ارتودنسی ثابت چیست؟
ارتودنسی برای چه دندان هایی لازم است؟ ارتودنسی ثابت جز پرکاربردترین روشهای ارتودنسی است. انواع مشکلات ساده و پیچیده دندان را میتوان از این طریق درمان کرد. از جمله:
- موقعیت نامناسب دندانها
- وجود فاصله بین دندانها
- شلوغی دندانها به دلیل فضای کم در فک
- قرارگرفتن دندانهای فک بالا عقبتر از دندانهای فک پایین (کراس بایت)
- فاصله بین دندانهای فک بالا و فک پایین و ایجاد فضای زیاد بین آنها (اپن بایت)
- پوشاندن دندانهای فک پایین بهوسیله دندانهای فک بالا (اوربایت)
- منطبق نبودن خط وسط دندانهای بالا با دندانهای پایین (افست میدلاین)
- مشکلات آپنه خواب به دلیل قرارگیری نامناسب دندانها
ارتودنسی ثابت برای چه افرادی مناسب است؟
این روش ارتودنسی برای افراد در سنین مختلف مناسب است. کودکان، نوجوانان و بزرگسالان میتوانند ارتودنسی ثابت انجام دهند. همچنین بریسهای ثابت انواع مشکلات دندان و فک را درمان کرده و برای مشکلات پیچیده میتوان از این روش استفاده کرد.
متن انگلیسی:
Since the teeth are held in the jawbone by a very small ligament (this ligament acts as a shock absorber so that we don’t crush our teeth while chewing), after fixed orthodontics, you may feel pain for some time. be upset
ترجمه فارسی:
از آنجایی که دندانها توسط یک رباط بسیار کوچک در استخوان فک نگه داشته میشوند (این رباط به عنوان ضربهگیر عمل میکند تا هنگام جویدن دندانهای خود را له نکنیم و به هم نخوریم)، بعد از ارتودنسی ثابت دندان احتمالا تا مدتی احساس درد و ناراحتی داشته باشید.
به نقل از سایت orthodonticgallery
ارتودنسی ثابت برای چه افرادی مناسب نیست؟
ارتودنسی ثابت برای بیشتر افراد مناسب است. اما گاهی مشکلات دندان و فک خیلی زیاد بوده و پزشک بهجای ارتودنسی، جراحی فک را پیشنهاد میدهد. در این شرایط بریس ثابت نمیتواند تغییر زیادی ایجاد کند. همچنین افرادی که دچار بیماری لثه (بیماری پریودنتال) هستند، نمیتوانند از براکتهای ثابت استفاده کنند. زیرا بافت لثه عفونی شده است و با نصب براکتها وضعیت بدتر میشود.
تفاوت ارتودنسی ثابت و متحرک چیست؟
همانطور که اشاره کردیم، بریس ارتودنسی به سطح دندان ها (جلو یا پشت دندان) متصل می شود و از اول تا آخر دوره درمان همچنان به سطح دندان متصل می ماند. به همین جهت به آن ارتودنسی ثابت گفته می شود. اما این بریس ها تنها روش مرتب کردن دندان ها نیست و ما وسایل دیگری هم داریم که لازم نیست همیشه و از اول تا آخر به سطح دندان ها متصل باشند.
به عنوان مثال، یک سری قالب های خاص هستند که متناسب با موقعیت دندان ها ساخته شده و به بیمار داده می شوند. این قالب ها برای هر بیمار منحصر به فرد و متحرک هستند. یعنی هر وقت بیمار بخواهد آن ها را در می آورد و هر وقت خواست دوباره روی دندان ها قرار می دهد. چون به دندان متصل نیستند به آن ها متحرک گفته می شود و در کل به استفاده از آن ها ارتودنسی متحرک گفته می شود.
تفاوت ارتودنسی ثابت و متحرک به جز در قابلیت اتصال و جابجایی آن ها، در کاربردشان است. از بریس ارتودنسی برای برطرف کردن مشکلات متوسط تا شدید ارتودنسی استفاده می شود و از قالب ها یا پلاک های شفاف ارتودنسی متحرک برای اصلاح نامنظمی های جزئی تا متوسط استفاده می شود. که البته این روزها می توان با تکنیک هایی مشکلات شدید را نیز با این روش برطرف کرد.
فواید و مزایای منظم کردن دندان ها با دستگاه های ثابت چیست؟
- برای افرادی که فراموش کار هستند بریس ثابت بسیار کاربردی است زیرا برخلاف ارتودنسی متحرک امکان فراموش شدن و عدم استفاده از آن ها صفر است.
- مدت زمان منظم شدن دندان ها با این روش کوتاه است.
- بهترین روش برای درمان ارتودنسی کودکان و نوجوانان است
- انواع مختلفی دارد و هزینه های آن نیز از کم به زیاد متغییر است
- مشکلات جدی نامنظمی دندان و فکی را به خوبی برطرف می کند
عوارض و نکات منفی ارتودنسی با بریس ثابت چیست؟
- تمیز کردن دندان ها با دستگاه های ثابت زمانبر و سخت تر است و معمولا دندان ها پس از اتمام درمان نیاز به جرمگیری و بلیچینگ دندان دارند
- امکان لکه دار شدن دندان ها و زرد شدن آن ها با وجود این روش زیاد است
- امکان وارد شدن آسیب به بافت های نرم در صورت شکسته شدن سیم و براکت وجود دارد
- براکت ها فلزی در این روش قابل مشاهده هستند و ممکن است زیبایی لبخند را زیر سوال ببرند (در طول درمان که البته براکت های سرامیکی شفاف و نامرئی هستند)