دانش و سلامتکسب و کار برتر

بذر گوجه گلخانه ای(قیمت و خرید)

توضیحاتی در مورد بذر گوجه گلخانه ای و کوددهی گوجه فرنگی

بذر گوجه فرنگی گلخانه ای کاپیتان را می‌توان یکی از پرکاربردترین نمونه از بذرهای قابل کشت در گلخانه دانست، زیرا گوجه یک کشت ریسک پذیر بوده و نمی‌توان در هر منطقه ای در فضای آزاد آن را کشت کرد. این موضوع به خاطر حساسیت‌های بسیار زیادی می‌باشد که گوجه فرنگی به رطوبت و هوای سرد دارد. معمولاً پس از بارش باران لکه‌هایی بر روی گوجه فرنگی ایجاد می‌شود و باعث خراب شدن آن می‌شود. این موضوع می‌تواند برای کشاورز ضرر و زیان بسیار زیادی را به دنبال داشته باشد.

به همین خاطر چندین سال است که کشت گوجه فرنگی در فضای باز رو به کاهش و کاشت گوجه فرنگی در گلخانه رو به افزایش می‌باشد. بذر گوجه گلخانه‌ای معمولاً تفاوت‌هایی با بذرهای معمولی گوجه فرنگی دارد. معمولاً بذر گوجه گلخانه‌ای می‌تواند مقاومت بسیار بیشتری به بیماری‌های مختلف داشته باشد. بدین ترتیب افرادی که اقدام به کاشت بذر گوجه گلخانه‌ای می‌کنند، این امکان را دارند که به سوددهی بسیار بیشتری دست یابند، زیرا می‌توانند گوجه‌های فراوانی در مساحت بسیار کمی تولید کرده و از طرفی این گوجه‌ها کیفیت بسیار بالایی نیز دارند. بدین ترتیب مشتری پسند بوده و به راحتی می‌توان آنها را در بازار عرضه کرد.

داشتن چنین قابلیت‌هایی باعث شده تا در 10 سال گذشته تمایل کشاورزان برای کشت گوجه فرنگی در فضای باز به حداقل و میل آنها به کاشت بذر گوجه گلخانه‌ای به حداکثر برسد. بدین ترتیب در این چند سال اخیر افرادی که گوجه فرنگی گلخانه‌ای کاشته اند، توانسته اند از نظر اقتصادی پیشرفت های بسیار خوبی را تجربه نمایند.

بذر گوجه گلخانه ای(قیمت و خرید)

گلخانه مناسب برای کاشت بذر گوجه گلخانه ای

امروزه گلخانه‌هایی برای انواع صیفی‌جات می‌توان احداث کرد و در برخی موارد نیز ممکن است یک گلخانه به صورت اختصاصی برای یک نوع صیفی‌جات مانند گوجه فرنگی احداث شود. بهتر است گلخانه‌هایی که برای کشت گوجه فرنگی ساخته می‌شوند، ارتفاع 5 الی 6 متری داشته باشند. زیرا این ارتفاع کمک می‌کند تا بتوان میزان بهره وری گلخانه را افزایش داد. گلخانه‌هایی که ارتفاع آنها از 5 متر کمتر می‌باشند، بازدهی کمتری داشته و این موضوع می‌تواند در طولانی مدت منجر به ضرر و زیان‌های بسیار زیادی بشود.

از این رو اغلب شرکت‌هایی که در حوزه احداث گلخانه فعالیت دارند، زمانی که هدف از ایجاد گلخانه کشت بذر گوجه گلخانه ای باشد، ارتفاع را از 5 متر بیشتر انتخاب می‌کنند. هنگامی که ارتفاع گلخانه افزایش می‌یابد، می‌توان گفت هزینه های ساخت گلخانه 30 درصد افزایش می‌یابند. این در حالی است که با افزایش ارتفاع گلخانه می‌توان میزان سود را تا 80 درصد افزایش داد. بدین ترتیب با یک حساب و کتاب ساده و سر انگشتی می‌توان متوجه این موضوع شد که هر چه گلخانه به استانداردهای جهانی نزدیک تر باشد، می‌توان سود دهی را نیز افزایش داد.

بدین ترتیب قبل از انتخاب بذر گوجه گلخانه ای، باید به فکر احداث یک گلخانه استاندارد باشیم. گلخانه باید در برابر باد، خاک، سرما، گرما و… نیز ایمن باشد. با فراهم کردن چنین شرایطی و انتخاب بهترین بذر گوجه گلخانه ای، می‌توان حجم بار دهی گوجه‌های گلخانه ای را افزایش داد. رعایت نکات و اصول ساده می‌تواند کمک کند تا بتوان با کمترین هزینه ممکن، بیشترین سود را کسب کرد.

زمان مناسب برای کاشت بذر گوجه گلخانه ای

برای انتخاب زمان مناسب جهت کاشت بذر گوجه گلخانه ای باید شرایط بسیار مختلفی را سنجید تا بتوان به بهترین انتخاب رسید. برای اینکه بدانیم چه موقع می‌توان اقدام به کاشت بذر گوجه گلخانه‌ای بکنیم، باید ابتدا شرایط آب و هوایی منطقه مورد نظر را بررسی کنیم. از طرفی دیگر باید قیمت گوجه فرنگی در فصول مختلف نیز مورد بررسی قرار بگیرند و زمانی گوجه گلخانه‌ای آماده برداشت باشد که قیمت گوجه در بازار بالا باشد تا بتوان به سود بیشتری رسید.

البته شرایطی مانند رقم بذر گوجه گلخانه ای نیز بر روی زمان کاشت بذر گوجه تاثیر گذار می‌باشد. برخی از بذرها ممکن است زودرس باشند و بعضی از آنها نیز ممکن است دیر رس باشند. بدین ترتیب باید از نحوه رشد و زمان باردهی رقم انتخاب شده نیز اطلاعات کافی در اختیار داشته باشیم، در غیر این صورت ممکن است زمان مناسبی برای کاشت بذر گوجه گلخانه ای انتخاب نشود.

کشت بهاره گوجه فرنگی

به طور معمول در اغلب مناطق کشور فقط در 2 موقع از سال می‌توان اقدام به کاشت بذر گوجه گلخانه ای کرد. اولین بار فصل بهار بوده و دفعه دوم نیز در فصل پاییز می‌باشد. کاشت بذر گوجه گلخانه ای در فصل پاییز را کشت بهاره و کاشت بذر گوجه گلخانه ای در فصل بهار را کشت پاییزه می‌نامند. دلیل این نوع نامگذاری زمان برداشت گوجه گلخانه ای می‌باشد، زیرا کشت بهاره را در فصل بهار و کشت پاییزه را در فصل پاییز برداشت می‌کنند.

در کشت بهاره از اول آبان تا اول آذر کاشت بذر در سینی‌های نشاء آغاز می شود. سپس در دی ماه نشاء های آماده را به زمین اصلی منتقل می‌کنند. از اواخر اسفند تا اواخر خرداد ماه نیز می‌توان این کشت را برداشت کرد. بدین ترتیب 3 الی 4 ماه می‌توان از بذر گوجه فرنگی در کشت بهاره برداشت کرد.

کشت پاییزه گوجه فرنگی

در اواخر خرداد ماه می‌توان بذر گوجه گلخانه ای را درون سینی‌های نشاء برای کشت پاییزه کاشت. از اول تا اواخر مرداد نیز می‌توان نشاء‌های آماده را به زمین اصلی منتقل کرد. اواسط مهر ماه می‌توان برداشت کشت پاییزه را آغاز کرده و این کار تا اواسط آذر نیز ادامه دارد. در منطقی از کشور که هوای خیلی گرم و یا خیلی سرد دارند، بهتر است در طول سال یک کشت انجام شود و این کشت بینابین دو کشت معرفی شده باشد. این کشت را معمولاً کشت بینابین نیز می‌نامند.

روش‌های مختلف کاشت گوجه فرنگی گلخانه ای

کشت مستقیم در کل از دو روش می‌توان برای کاشت بذر گوجه فرنگی استفاده کرد. روش اول کاشت بذر به صورت مستقیم در داخل زمین می‌باشد. این روش نیاز به مهارت بسیار بالایی داشته و نیاز است تا آب، نور، و دمای مورد نیاز بذر را فراهم نموده تا بتوان شاهد رشد بوته گوجه فرنگی بود. با توجه به اینکه احتمال بروز مشکلات در این روش بسیار زیاد می‌باشد، لذا تقریباً کمتر کسی در کشت گلخانه ای از این روش استفاده می‌کند.

البته در روش کشت گوجه فرنگی در فضای باز هنوز هم این روش مرسوم بوده، اما برای کشت گوجه فرنگی گلخانه ای از این روش استفاده می‌شود. کشت غیر مستقیم کشت غیر مستقیم روشی است که در گلخانه‌ها مرسوم تر از کشت مستقیم می‌باشد. در این روش معمولاً بذر گوجه توسط دستگاه‌های مخصوص در سینی‌های نشاء کاشته می شود.  پس از مراقبت‌های ویژه از بذر در سینی های نشاء بوته گوجه فرنگی رشد کرده و به اندازه دلخواه می‌رسد.

پس از رسیدن بوته گوجه فرنگی به اندازه مناسب، می‌توان آن را نشاء کرد. نشاء کردن شامل انتقال بوته ها به زمین اصلی می باشد. در روش کشت غیر مستقیم معمولاً کشاورز می‌تواند به راحتی شاهد رشد سریع بوته گوجه فرنگی باشد. زیرا بوته آماده را درون زمین کشت می‌کند و نیازی به صبر برای سبز شدن بذر گوجه گلخانه ای نمی‌باشد. روش کشت غیرمستقیم در سال‌های اخیر تبدیل به روشی کاملاً کاربردی برای کشت انواع صیفی‌جات از جمله خیار، بادمجان، انواع کلم و… شده است.

این موضوع باعث شده تا مراکز کشت نشاء صیفی جات در شهر های مختلف احداث شده و بذرها را درون سینی‌های مخصوص قرار داده و نشاء آماده را تحویل کشاورزان می دهند. این کار باعث سرعت عمل بیشتر کشاورز و توانایی کشت مجدد در زمین ها را افزایش می‌دهد. به خاطر مزیت‌هایی که روش کشت غیر مستقیم دارد، معمولاً کشاورز نیز این روش را بیشتر می‌پسندد.

بدین ترتیب در شهرهایی که کشاورزی دارای رونق بسیار خوبی است، روش کشت غیر مستقیم تبدیل به روش اصلی کشت محصولات کشاورزی از جمله صیفی جات شده و این موضوع باعث شده تا مراکز تکثیر و پرورش نشاء، مشتری اصلی بذر گوجه گلخانه ای در سراسر کشور باشند. البته در برخی از شهرها نیز خرید بذر بر عهده کشاورز بوده و این مراکز بذر های تهیه شده توسط کشاورز را در سینی‌های نشاء میکارند.

عوامل محیطی موثر بر جوانه زنی بذر گوجه گلخانه ای

مراکز تولید نشاء باید کنترل دقیقی بر روی عوامل مختلف محیطی داشته باشند. زیرا وجود هر کدام از عوامل مختلف محیطی در زمان مناسب، می‌تواند به جوانه زنی و رشد بوته گوجه فرنگی کمک کند. بدین ترتیب نیاز است تا با همه عوامل محیطی و نیاز به آنها در زمان‌های مختلف آشنا شد.

دما : درجه حرارت یکی از مهمترین پارامترها برای جوانه زنی بذر گوجه فرنگی به شمار می‌رود. به همین خاطر در هنگام کاشت بذر گوجه گلخانه ای باید به دمای داخل گلخانه توجه ویژه ای بشود. زیرا کم بودن بیش از حد و یا زیاد بودن دمای گلخانه می‌تواند باعث جلوگیری از جوانه زنی مناسب و به موقع بذر گوجه گلخانه ای بشود.

بدین ترتیب در صورتی که هوای داخل گلخانه سرد تر از حد مجاز باشد، باید به کمک وسایل گرمایشی و در صورتی که دمای داخل گلخانه گرم تر از حد مجاز باشد، با روش مناسب دما را به حد مطلوب و مورد نظر رساند. دمای 25 الی 30 درجه را می‌توان مناسب‌ترین دما برای جوانه زنی بذر گوجه گلخانه‌ای دانست. سرد شدن بیش از حد دما می‌تواند جوانه زنی را به عقب بیندازد.

نور : نور یکی از پارامترهایی است که پس از جوانه زنی باید برای بوته گوجه فرنگی تامین شود. بدین ترتیب زمانی که بذر گوجه در داخل خاک قرار دارد و جوانه زنی را نیز شاهد نمی‌باشیم، نیازی به نور طبیعی و یا مصنوعی نمی‌باشد. رسیدن نور به بوته گوجه فرنگی پس از جوانه زنی، باعث غذا سازی و انجام فتوسنتز می شود. این موضوع از ایجاد رقابت نوری بین بوته های مختلف نیز به طور جدی جلوگیری می‌کند. آبیاری یکی از عواملی که بر روی جوانه زنی بذر گوجه تاثیر گذار می‌باشد، آبیاری است.

بستری که بذر داخل آن کشت می‌شود، نباید به صورت کامل خشک شود. بدین ترتیب به صورت روزانه باید بررسی‌های لازم انجام شود و در صورت لزوم آبیاری انجام شود. معمولاً در روزهایی که هوا بسیار گرم بوده، ممکن است در روز چند مرتبه آبیاری هم نیاز باشد. این در حالی است که در روزهای سرد سال ممکن است هر 2 الی 3 روز یک بار نیاز به آبیاری تشخیص داده شود. میزان رطوبت میزان رطوبت موجود در گلخانه باید به طور دقیق اندازه گیری شود و اگر از محدوده مجاز کمتر و یا بیشتر باشد، اقدامات لازم برای تنظیم شدن آن انجام شود. به طور معمول میزان رطوبت گلخانه باید بین 60 الی 80 درصد باشد.

قیمت بذر گوجه فرنگی گلخانه ای

قیمت بذر گوجه فرنگی گلخانه ای بستگی به مزایای بذر داشته و با توجه به اینکه تنوع بذر گوجه گلخانه‌ای بسیار زیاد بوده، لذا نمی‌توان قیمت مشخصی برای بذر گوجه گلخانه ای تعیین نمود. مقاومت در برابر انواع بیماری‌ها می‌تواند بر روی قیمت بذر گوجه فرنگی گلخانه ای تاثیر گذار باشد. میزان باردهی از دیگر مواردی به شمار می‌رود که می‌تواند در قیمت بذر گوجه فرنگی گلخانه ای تاثیر گذار باشد. طعم و رنگ میوه نیز از دیگر مواردی بوده که بر روی قیمت بذر گوجه گلخانه ای تاثیرگذاری بسیار زیادی دارد. وزن میوه نیز می‌تواند یکی از گزینه‌های تاثیر گذار بر روی قیمت بذر گوجه فرنگی گلخانه ای باشد.

تحریریه آپارات نیوز

خبرنگار اقتصادی با تحلیل تأثیرات تجارت جهانی و تغییرات سیاست‌های تجاری.
دکمه بازگشت به بالا