طلاق چه آثاری را به دنبال دارد؟
آثار طلاق بر خانواده و جامعه چقدر اهمیت دارد؟ چه زمانی شدت آثار طلاق بیشتر احساس میشود؟ فرزندان طلاق چه آسیبهایی میبینند؟ طلاق زمانی اتفاق میافتد که استحکام روابط زناشویی از بین رفته و زندگی مشترک با تنش و ناسازگاری همراه شدهاست. طلاق به عنوان يک آسيب اجتماعی بر بنیان خانواده اثر میگذارد و امور روزمره فرد را دگرگون میكند. طلاق پیامدهای منفی بسیاری هم برای مردان و هم برای زنان دارد که در ادامه با آنها آشنا میشویم.
آثار طلاق
جدا شدن از همسر ممکن است برای فرد یک احساس اضطراب و هراس ایجاد کند. فرآیند سازگاری روانی و اجتماعی در زنان و مردان تفاوت چندانی ندارد. اما مردان و زنان از لحاظ واکنشی که در برابر طلاق از خود نشان میدهند با يکديگر متفاوتاند که این امر نشات گرفته از است. همچنین لازم است برای کاهش تنش های روانی ناشی از طلاق با مشاوره رایگان دادگاه خانواده در تهران وکیل در حوزه خانواده و طلاق مشورت کرده و راهکارهای مناسب دریافت نماییم. برای کسب اطلاعات در خصوص کلیک کنید.
مردان طلاق را يک حادثه ناگهانی میدانند و زنان آن را به عنوان یک نقطه پايانی و شروع مشکلات طولانی قلمداد میکنند. شايد به همين دليل است که زنها احساسات منفی بسیاری نسبت به طلاق دارند و اين اتفاق برايشان تنش زاست. با این حال زنها از نظر روانی، با گريه و دردُ دل کردن خود رامیکنند. مردان بعد از طلاق نه تنها دچار آسيبهای روانی بيشتری میشوند بلكه به خاطر ساختار اجتماعی با درون ريزی ناراحتیها در معرض خطراتی چون سكته و مرگ زودرس قرار میگيرند. برای مطالعه بیشتر در خصوصکلیک کنید.
پیامدهای طلاق برای زنان
زنان بعد از طلاق در معرض فشارهای روحی و روانی زیادی قرار میگیرند. آنها دچار یأس و ناامیدی میشوند و در بعضی از موارد ممکن است تا مرز افسردگی نیز پیش روند. اضطراب و نگرانی از بازگشت به منزل پدری، واکنش اطرافیان،، ترس از سرزنش شدن، و در بعضی مواقع عذاب وجدان و پشیمانی از جمله مشکلاتی است که زنان مطلقه را با خود درگیر میسازد. در ادامه برخی از مهمترین آثار طلاق بر زنان را شرح دادهایم: نخستین پیامدی که زن پس از طلاق تجربه میکند، از دست دادن پایههای هویت و منزلت اجتماعی است.
در خصوص زنانی که جدا شدهاند در فرهنگ عامه عقاید، باورها و حتی تکیه کلامهایی وجود دارد که موجب آزار و در هم شکسته شدن منزلت زن میشود. زنان مطلقه، تهدیدی برای زندگی خانوادگی دوستان و خویشان بوده و این نگاه آنان را منزوی و تنهاتر میکند. در مجموع از دست دادن حمایتهای اجتماعی، انزوا، کاهش، احساس عدم امنیت، طردشدگی، نگرش منفی جامعه، برچسبهای اجتماعی، بازخوردهای منفی دیگران، آزار و خشونت آشکار و پنهان جنسیتی و… از آسیبهایی است که در جامعه تجربه میکنند. احساس عدم امنیت یکی از تجربههای مشترک زنان پس از جدایی احساس عدم امنیتی است که به دلیل پیشنهادهای مردان اطراف در خصوص، آن هم به صورت موقت صورت میگیرد. این مسئله به شدت امنیت روحی و روانی زن را به هم میریزد.
آثار طلاق بر مردان
هرچند مشكلات مردان بعد از طلاق بسيار كمتر از زنان است. زيرا اكثريت شاغلاند و فشار روانی و تنهايی طلاق را كمتر احساس میكنند. اما واقعيت اين است كه طلاق در مردان نيز به بروز دشواریهای هيجانی میانجامد. آمار خودكشی و در مردان طلاق گرفته بيشتر از زنان است. طبق تحقيقات، مردانی كه مسئوليت اصلی مراقبت از فرزندان را به عهده میگيرند، كمتر از ديگران دست به خودكشی میزنند.
سلامت جسمانی مردان مطلقه نسبت به مردان متاهل بسيار كمتر است. از آنجا که بسياری از مردان توانايی کمتری در کنار آمدن با مشکلات دارند هنگام متارکه، به دليل وابستگی به همسر از نظر مسائل تربيتی و مسائل حاکم بر زندگی ضربه بيشتری میبينند. بعد از جدايی، برای بيشتر مردان دوگانگی عاطفی و تغييرات خلقی شديد به وجود میآيد. تضاد از اين نظر که مرد متارکه کرده هميشه اين ترديد را دارد آيا تصميم اش درست بوده يا نه و هميشه با اين سوال که آيا میتوانسته کار بهتری انجام دهد يا نه مواجه است. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله را مطالعه فرمایید.
آثار جدایی و طلاق والدین بر روی فرزندان
زمانی که زوجها میگیرند، این تصمیم علاوه بر این که به خودشان آسیبهایی را وارد میکند. برای فرزندان نیز میتواند تأثیرات منفی داشته باشد که احساس ناامنی، ، ترس از دست دادن والدین، احساس بلاتکلیفی، تنهایی و افسردگی، افت تحصیلی و … از جمله آنها است. تأثیرات طلاق در فرزندان را میتوان به ترتیب زیر طبقه بندی کرد:
- احساس ناامنی و ترس از آینده از آثار طلاق بر فرزندان طلاق غالبا احساس امنیت کودکان را کاهش داده و آنها را نسبت به آینده نگران میکند. به عنوان مثال ممکن است چنین سؤالی را از مادر و یا پدر خود بپرسند: «آیا ما فقیر می شویم؟»
- ترس از ترک شدن پس از طلاق کودک متوجه میشود که یکی از والدین دیگر در خانه نیست و از این میترسد که دیگری نیز ناپدید شود و او را تنها بگذارد. در واقع به معنای عام در چنین شرایط خاصی تشدید می شود.
- طردشدگی کودکان طلاق ممکن است احساس طرد شدگی داشته باشند. یادمان باشد کودکان خود را در مرکز جهان میدانند و بنابراین هر اتفاقی که روی دهد به نحوی به آنها مربوط میشود. و رها شدن از طرف والدین می تواند برای کودکان بسیار آزاردهنده و تنش زا باشد.
- بلاتکلیفی از آثار طلاق بر کودکان مخربترین تأثیر طلاق بر روی کودکان زمانی روی میدهد که والدین در حضور آنها به تحقیر یکدیگر میپردازند. هنگام کودکان احساس میکنند که باید جانب یکی از والدین را بگیرند و این کار برای آنها بسیار دشوار است. از سوی دیگر کودکان تصور میکنند اگر از هیچکدام از والدین پشتیبانی نکنند ازسوی هر دو رانده میشوند.
- احساس گناه کودکان ممکن است به این نتیجه برسند که در طلاق والدین مقصر هستند و به خاطر حرفی که زدهاند یا کاری که کردهاند این اتفاق روی داده است و احساس گناه و شرمندگی میکنند. پیشنهاد می کنیم در این زمینه مقاله را مطالعه فرمایید.
- اندوه از آثار طلاق بر فرزندان کودکان طلاق به شدت احساس اندوه و استیصال میکنند و اعتقاد دارند که دیگر عضوی از یک خانواده نیستند. در واقع احساس کودکان طلاق مشابه احساس کودکانی است که والدین خود را بر اثر بیماری یا تصادف از دست دادهاند ولی به اندازه آنها مورد حمایت قرار نمیگیرند و ممکن است به شدت دچار افسردگی شوند.
- اضطراب کودکان طلاق ممکن است احساس اضطراب کنند و خود را تحت فشار ببینند. به عنوان مثال احتمال دارد آنها وظایف بیشتری را در خانه برعهده بگیرند. در ضمن ممکن است یکی از والدین یا هر دو آنها از کودکان به عنوان مشاور استفاده کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مشکلات و چالش های کلیک کنید.
- احساس تنهایی فرزندان کودکان طلاق ممکن است احساس تنهایی کنند و دلشان برای والدی که از آن جدا شدهاند تنگ شود. معمولا والدینی که در کنار کودکان میمانند آنقدر گرفتار مشکلات خود هستند که به فرزندشان نمیرسند.
برای کاهش آسیبهای طلاق چه میتوان کرد؟
برای کاهش آسیبهای طلاق لازم است کنترل زندگی خود را به دست بگیرید و همچنین به خوبی از فرزندان مراقبت کنید. لازم است از لحاظ مالی به استقلال برسید و مهارتهای خود را به کار بگیرید. سر خود را گرم کنید تا کمتر احساس تنهایی را تجربه کنید. تا حد امکان سعی کنید سلامت جسمانی و روانی خود را حفظ کنید. معمولا افراد بعد از طلاق نمیتوانند به خوبی از پس چالشهای موجود و تنشهای روانی بر بیایند. به همین دلیل لازم است تا برای پیشگیری از مشکلات بعدی در آینده از کمک بگیرید. مشاور به شما کمک میکند تا بعد از طلاق به زندگی بازگشته و مسیر بهبودی را طی کنید. با تمام این اوصاف، گاهی اوقات امکان ادامه زندگی دشوار میشود و زوجین از نتایجی که در سایه شکیبایی قابل حصول است، محروم میگردند.
بنابراین شرایط اقتضاء میکند که فرهنگسازی شود تا اگر زن و مردی به دلایل واقعی امکان ادامه زندگی با یکدیگر را نداشتهاند و از هم جدا شدهاند، جامعه آنها را طرد نکند؛ و همچنین شرایطی فراهم گردد که با اقدامات تامینی و حمایتی، مثل افزایش خدمات بیمههای تامین اجتماعی از مراجعه خانوادهها به محاکم خانواده، جز در موارد ضروری پیشگیری شود. به علاوه، راهنمایی و مشاوره در مراکز حقوقی، بخصوص قبل از مبادرت به طلاق و آشنایی با حقوق خود و طرف مقابل نیز میتواند راهگشا باشد و زوجین را از تعجیل در این کار باز دارد. در خصوص ادعای اعسار زوج و درخواست بازداشت وی از سوی زوجه به جهت امتناع از پرداخت مهریه، مرجع قضایی چه اقدامی انجام میدهد؟ دادگاه با بررسی ادله ابرازی و توجه به نکات زیر اتخاذ تصمیم خواهد کرد:
- الف) هرگاه وضعیت سابق محکومعلیه از نظر اعسار یا ایسار معلوم بوده و دلیلی که تغییر حالت سابقه را اثبات کند ارایه نشده باشد؛ دادگاه با فرض بر حالت سابقه حکم مقتضی صادر خواهد کرد.
- ب) در صورتی که منشا دین قرض یا معاملات معوض بوده مادام که تلف مال مکتسبه ثابت نشده باشد، دادگاه با فرض وجود مال و توانایی زوج، نسبت به صدور حکم رد اعسار اقدام خواهد کرد؛ مگر آن که مدعی اعسار خلاف آن را ثابت کند.
- ج) چنانچه وضعیت سابق زوج مجهول بوده و دین مورد حکم دادگاه ناشی از اخذ و تحصیل مال به صورت مستقیم یا غیرمستقیم نباشد، ادعای اعسار زوج مطابق اصل بوده و مادامی که خلاف آن ثابت نشده موجبی برای بازداشت وی به عنوان ممتنع نخواهد بود.
بدین ترتیب در کلیه دعاوی مطالبه مهریه، ادعای اعسار زوج مطابق اصل بوده و مادامی که خلاف آن توسط زوجه ثابت نشده است به هیچ وجه موجبی برای بازداشت او به عنوان ممتنع وجود نخواهد داشت. در صورت نیاز به دریافت اطلاعات تکمیلی و مشورت با یا میتوانید از طریق سامانه حقوقی بنیاد وکلا با ما در ارتباط باشید. زمانی که آسیبهای زندگی مشترک بسیار بیشتر از آسیبهای طلاق باشد، جدایی میتواند برای زوجین راهحلی مناسب باشد. طلاق و جدایی میتواند شروعی برای پرداختن به فعالیتهای جدید و رها شدن از محدودیتهای افراطی همسر باشد.