طلاق صوری چیست؟

شروع رابطه زوجیت ممکن است که بنا به دلایل مختلفی به پایان رسد و این پایان می‌تواند از طریق طلاق صورت گیرد. زن و شوهر برای جدایی می‌توانند از راه‌های مختلفی اقدام کنند که راه قانونی جهت متارکه زوجین، طلاق است. البته زوجین می‌توانند با در نظر گرفتن مقررات فسخ نکاح نیز به رابطه زوجیت خود پایان دهند. طلاق می‌تواند با توافق زن و شوهر و یا با اراده یکی از آن‌ها انجام شود. طلاق بر اساس این که از طرف چه کسی درخواست شود، دارای انواع مختلفی است و می‌توان برای طلاق نیز بر طبق شیوه انجام و تشریفات آن‌ها تفاوت قائل شد . آیا به دنبال راهنمایی در مسائل حقوقی هستید ؟ با مشاور حقوقی رایگان تماس بگیرید و نقطه نظر قانونی خود را به دست آورید .

طلاق صوری چیست؟

در قانون ایران حق طلاق برای مردان در نظر گرفته شده است و طبق مقررات مربوطه زوج می‌تواند با پرداحت حقوق زوجه از او طلاق بگیرد. زن نیز بر اساس شرایطی امکان ارائه درخواست طلاق را دارد و حتی می‌تواند با داشتن دلایل محکمه پسند، بدون رضایت شوهر برای طلاق اقدام نماید. در طلاق باید شخصی که تقاضای طلاق می‌کند، قصد و میل باطنی برای این کار داشته باشد و زمانی که زوجین به قصد واقعی برای جدا شدن می‌رسند، حال اقدام به طلاق گرفتن می‌کنند. داشتن قصد و رضایت جز شروط اصلی طلاق است که البته ممکن است که در برخی از طلاق‌ها، یکی از دو طرف راضی به طلاق نبوده اما به دلایلی اقدام به طلاق گرفتن می‌کند. مانند این که زوجه با بذل مهریه خود شوهر را راضی به طلاق می‌کند که در این شرایط زوج در ابتدا میلی برای طلاق گرفتن از زوجه نداشته است.

گاهی اوقات ممکن است که زوجین بدون آن که قصدی برای جدایی داشته باشند، بنا به دلایل شخصی اقدام به طلاق گرفتن به صورت صوری می‌کنند. در طلاق صوری، زن و شوهر قصد و میل باطنی برای طلاق ندارند، اما به دلیل رسیدن به اهداف و منافع شخصی اقدام به طلاق گرفتن می‌کنند. در جامعه ما طلاق صوری به دفعات زیاد صورت گرفته که زن و مرد به شکل غیر واقعی از هم طلاق گرفته و بعد از آن که به خواسته خود رسیدند، مجددا پیوند زوجیت را برقرار می‌کنند. در مورد این موضوع که طلاق صوری چیست و چگونه انجام می‌شود، در ادامه مطلب با ما همراه باشید که اطلاعات جامعی را در مورد طلاق‌هایی که به صورت صوری شکل می‌گیرند و دریافت مشاوره با یا حضوری، ارائه خواهیم کرد.

طلاق صوری به چه طلاقی گفته می‌شود؟

طلاق امری است که منجر به خاتمه یافتن رابطه زوجیت شده و به صورت قانونی زن و مرد از هم جدا می‌شوند. در بسیاری از روابط، زن و شوهر از یکدیگر متارکه نموده اما قانونا طلاق نگرفته و می‌توان رابطه زوجیت را برای آن‌ها هنوز در نظر گرفت. طلاق می‌تواند به صورت واقعی و یا غیر واقعی انجام شود. به طلاقی که به شیوه غیر واقعی انجام می‌شود، به آن طلاق صوری گفته می‌شود. به بیان دیگر، در طلاق صوری همانطور که از نام آن پیدا است، واقعه طلاق به صورت غیر واقعی و با نمایشی از پیش تعیین شده بین زوجین صورت می‌گیرد. در واقع زن و شوهر ممکن است که تمایلی به طلاق گرفتن نداشته باشند اما به دلایل شخصی و استفاده از یک سری مزایا بعد از طلاق اقدام به طلاق گرفتن به صورت صوری می‌کنند.

شاید به دفعات مختلف با عبارت طلاق صوری مواجه شده باشید و یا این که هیچگونه اطلاعاتی در مورد این طلاق ندارید. اما در هر صورت باید گفت که در طلاق صوری، زوجین قصد و میل باطنی برای وقوع طلاق و استفاده از آثار قانونی بعد از طلاق ندارند، بلکه هدف اصلی آن‌ها ا انجام این کار بهره مندی از مزایای شخصی است. افرادی که اقدام به طلاق صوری می‌کنند، باید به این نکته توجه داشته باشند که مهر طلاق در مدارک هویتی آن‌ها درج می‌شود و به نحوی سابقه طلاق برای زوجین تعیین می‌گردد. در واقع زن و شوهر باید در مورد طلاق صوری نیز همان فرآیند و مراحل قانونی طلاق را انجام دهند.

علت صوری بودن طلاق این است که زوجین هیچ قصد و نیتی برای طلاق ندارند و هدف آن‌ها جز استفاده از منافع شخصی در مورد طلاق نیست. در واقع زوجین به دنبال این که از هم جدا شوند، نیستند و به محض این که به هدف خود در مورد طلاق صوری رسیدند، مجددا با هم ازدواج می‌کنند. گفتنی است که حکم طلاق صوری به لحاظ حقوقی باطل بوده و از این حیث هیچگونه آثار حقوقی و قانونی نمی‌تواند برای این نوع طلاق در نظر گرفت. در طلاقی که به صورت واقعی انجام می‌شود، زن و شوهر تنها به دنبال حدایی از یکدیگر هستند و منافع دیگری برای آن‌ها در این زمینه دخیل نمی‌باشد.

طلاق صوری دارای معایب است یا مزایا؟

همانطور که گفته شد، در طلاق صوری که نوعی طلاق غیر واقعی است، زن و شوهر برای آن که بتوانند از مزایایی که جهت مطلقه بودن خود در قانون وجود دارد، از هم جدا می‌شوند. در مورد این که طلاق صوری دارای معایب است و یا این که مزایایی برای این نوع طلاق وجود دارد، باید گفت که این موضوع را باید از جوانب مختلف مورد بررسی قرار داد. اگر از دیدگاه قانونی بخواهیم به این قضیه نگاه کنیم، باید گفت که طلاق صوری هیچگونه مزایایی برای زوجین ندارد و ممکن است عواقب جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. گاهی اوقات زن یا مرد برای فریب دادن همسر خود او را راضی به گرفتن طلاق صوری نموده و بعد از آن که طلاق صوری انجام شد، دیگری به زندگی مشترک باز نمی‌گردند.

در واقع طلاق صوری بهانه‌ای برای آن دسته از زن و شوهرهایی که به دنبال طلاق گرفتن از همسر خود هستند، می‌باشد. خصوصا برای خانم‌های متاهل که برای طلاق گرفتن بایستی رضایت شوهر را داشته باشند و یا این که دلیل موجه بیاورند، می‌توانند روشی مناسب به منظور جدا شدن از شوهر باشد. از این دبدگاه باید گفت که طلاق صوری به جهت آن که زمینه سوء استفاده افراد را به وجود آورده است، از هر لحاظ دارای معایب است. اما از دیدگاه خود زن و شوهر، طلاق صوری برایشان تنها سود و فایده دارد و از این طریق می‌توانند به اهداف شخصی خود برسند. زن و شوهری که قصد طلاق جدا شدن از هم را ندارند، با طلاق صوری به صورت موقت از یکدیگر جدا شده و پس از آن که به اهداف خود رسیدند، رابطه زوجیت را مجددا برقرار می‌کنند.

منافع شخصی جز عوامل اصلی طلاق صوری است و مزایایی مانند استفاده از مستمری و معافیت فرزندان می‌تواند به عنوان اصلی‌ترین دلایل طلاق صوری باشد. در طلاق صوری، هدف زن و شوهر جدا شدن از یکدیگر نمی‌باشد و تنها می‌خواهند که به اهداف خود پس از طلاق برسند. بنابراین می‌توان گفت که از لحاظ قانونی طلاق صوری، دارای معایب است و می‌تواند ضمانت اجرای حقوقی برای زوجین به همراه داشته باشد. اما از لحاظ دیدگاه زن و شوهر این نوع طلاق می‌تواند به نفع آن‌ها بوده و امکان استفاده از مزایای بعد از طلاق صوری برایشان فراهم است.

اهداف طلاق گرفتن به صورت صوری

در واقعه طلاق، لازم است که شخص درخواست کننده طلاق، قصد و نیت واقعی به منظور طلاق داشته باشد. در طلاق شروط مختلفی وجود دارد که یکی از آن‌ها داشتن قصد واقعی به منظور جدا شدن زوجین از یکدیگر باشد. درخواست طلاقی که از طرف آقا یا خانم و یا هردو آن‌ها صورت می‌گیرد، باید با این هدف باشد که از یکدیگر جدا شده و به رابطه زوجیت خود پایان دهند. اما در صورتی که طلاق به صورت غیر واقعی بوده و هدف از طلاق گرفتن، جدایی نباشد، در این صورت طلاق صورت گرفته به شکل صوری انجام گرفته است. گاهی شوهر به منظور استفاده از مزایای مربوط به فرزندان و همسر خود اقدام به طلاق صوری نموده و هدف اصلی او از این کار، جدا شدن از همسر و اتمام رابطه مشترک زوجیت نیست. در طلاق صوری، هدف از طلاق گرفتن و جدایی زن و شوهر تنها رسیدن به خواسته‌های خود است.

در طلاق صوری، زن و شوهر پیش از آن که طلاقی به ثبت برسد، در مورد اهداف و برنامه‌های خود بعد از طلاق به توافق کامل رسیده و در این صورت برای طلاق اقدامات لازم را انجام می‌دهند. هدف زن و شوهر از طلاق صوری این است که بتوانند از مزایایی که برای اوقات بعد از طلاق وجود دارد، استفاده کنند. لازم به ذکر است که اگر زن و شوهر به صورت واقعی بخواهند جدا شوند، دیگر بحث طلاق صوری منتفی است و در این شرایط طلاق به صورت واقعی انجام می‌شود. در واقع هدف از طلاق غیر صوری این است که زوجین برای همیشه از هم جدا زندگی کنند.

در طلق صوری زن و شوهر این هدف را دارند که به محض تحقق خواسته آن‌ها مجددا رابطه زوجیت را برقرار کنند و پیدار ماندن رابطه زوجیت در طلاق صوری جز یکی از اهداف اصلی زن و شوهر محسوب می‌شود. همچنین در طلاق صوری، باید تمامی مراحلی که در قانون برای طلاق عنوان شده از طرف متقاضیان انجام شود و امکان این که بدون انجام روال قانونی طلاق، زوجین بتوانند به صورت صوری از هم جدا شوند، وجود ندارد. در این نوع طلاق صرفا زن و شوهر از صوری بودن طلاق آگاه هستند و مرجع قضایی از بابت قصد و نیت زوجین بایت طلاق بی اطلاع است. اما در صورت اطلاع و آگاهی دادگاه از صوری بودن طلاق می‌تواند عواقب جبران ناپذیری برای زنان به همراه داشته باشد.

دلایل طلاق صوری

بر اساس آنچه که گفته شد، رسیدن به منافع شخص و استفاده از مزایای مورد نظر زن و شوهر دلایل اصلی طلاق صوری به شمار می‌رود. جدا شدن زوجین و خاتمه پیدا کردن رابطه زوجیت، دلیل و هدف اصلی طلاق صوری نیست. زن و شوهر با طلاق صوری به دنبال یک سری اهدافی هستند که در این بخش به دلایل طلاق صوری می‌پردازیم. دلایلی که برای طلاق صوری و مراجعه به وجود دارد، متعدد است اما می‌توان از دو مورد زیر به عنوان اصلی‌ترین دلیل طلاق به صورت صوری یاد نمود:

  • طلاق صوری برای معاف شدن فرزند از خدمت سربازی
  • طلاق صوری برای استفاده از مزایای مستمری

در طلاق صوری، زن و شوهر با این هدف که فرزند آن‌ها بتواند از خدمت سربازی معاف شود، از هم جدا می‌شوند. همچنین به منظور استفاده از مقرره مستمری نیز طلاق صوری انجام می‌شود. در واقع زن و شوهر پیش از طلاق، برای رسیدن به چنین مزایای و با هدف این که رابطه زوجیت بعد از طلاق نیز پایدار بماند اقدام به طلاق صوری می‌کنند. گفتنی است که اگر فردی با این هدف که بخواهد از همسر خود جدا شود، از وی طلاق گرفته و حتی از مزایای ذکر شده نیز بعد از طلاق بهره مند شود، در این شرایط نمی‌توان طلاق انجام شده را به صورت صوری در نظر گرفت؛ زیرا این نوع طلاق با قصد و هدف جدا شدن انجام گرفته است و در طلاق صوری زن و شوهر پیش از طلاق در مورد اهداف و برنامه‌های خود تعیین تکلیف می‌کنند.

دکمه بازگشت به بالا