اقتصادیکسب و کار برتر

بررسی دقیق و کامل صنعت چاپ

آشنایی با متداول‌ترین انواع روش چاپ صنعتی

از لباس گرفته تا ماشین و تلفن همراه، وقتی نوبت به خرید تقریباً هر محصولی در این روزها می‌رسد، حق انتخابی کم نیست. اما گاهی اوقات داشتن گزینه‌های زیاد در مقابل شما می‌تواند گیج کننده و حتی طاقت فرسا باشد. همین موضوع را می‌توان در مورد انتخاب انواع روش چاپ صنعتی نیز گفت. چاپ یک اصطلاح بسیار کلی است زیرا شامل هر فرآیندی است که یک تصویر اصلی (مانند یک فیلم نگاتیو، حافظه الکترونیکی، شابلون، قالب یا صفحه و…) را به کاغذ یا زیر لایه دیگری منتقل می‌کند.

امروزه روش‌ها و فن‌آوری‌های چاپ متعددی در دسترس تولیدکنندگان است و هر کدام نقاط قوت و ضعف منحصر به فرد خود را دارند. به همین علت در این مقاله به بررسی انواع روش‌های متداول چاپ در عصر حاضر خواهیم پرداخت تا انتخاب روش چاپ برای شما در هنگام نیاز آسان‌تر شود.

بررسی دقیق و کامل صنعت چاپ

همه چیز درباره صنعت چاپ

صنعت چاپ به روش هایی در رفع نیازهای صنایع مختلف و پیشرفت بشریت نقش به سزایی داشته است. به طوری که بخش بزرگی از فرهنگ هر جامعه ای را می توان نتیجه صنعت چاپ و نشر آن دانست. در این مقاله به معرفی صنعت دیرینه چاپ و انواع آن می پردازیم. همچنین ماندگاری قدرت این صنعت تا به امروز را بررسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

صنعت چاپ (Printing Industry)

اسم چاپ از واژه مغولی «چهاپ» به معنای فشردن سطحی بر سطح دیگر، گرفته شده است. صنعت نشر و چاپ با چاپ روی کاغذ شناخته می شود؛ اما درواقع این صنعت شامل موسساتی است که فرآیند چاپ هر گونه متن و تصویر روی کاغذ، پارچه، فلز، شیشه و… را انجام می دهند. مانند:

  • چاپ کتاب
  • چاپ روی انواع لوازم التحریر
  • پارچه ها و لباس های چاپی
  • محصولات تبلیغاتی
  • بسته بندی ها
  • برچسب ها

بخش بزرگی از صنعت پرکاربرد چاپ، مربوط به چاپ صنعتی و چاپ سفارشی برای شرکت ها و کمپانی ها است. هرگونه روش چاپ که مربوط به فرآیند تولید یک محصول است، چاپ صنعتی نام دارد. چاپ سفارشی نیز شامل چاپ برای رسانه های تبلیغاتی، نشریات، بروشورهای اطلاع رسانی، کتابچه های راهنمای کارکنان، تقویم های سفارشی، نامه ها، سربرگ ها و… است.

تاریخچه صنعت چاپ در ایران و جهان

حوزه چاپ از قرن ها پیش برای ثبت اطلاعات و برقراری ارتباط استفاده می شد. اولین آثار چاپی به قرن ها پیش از میلاد (آثار حکاکی شده روی سنگ ها، گل ها و فلزات) باز می گردند. در دوران کلاسیک، بردگان به صورت دستی چندین هزار نسخه از یک نوشته را روی طومار پوستی یا پاپیروس می نوشتند.

در آغاز عصر حاضر، چاپ روی پارچه و پاپیروس رواج یافت.

بعدها و در سال 105 میلادی، کاغذ در چین اختراع شد و

چاپ با بلوک های چوبی (زیلوگرافی: Xylography) رونق گرفت.

در قرن دوازدهم و با ظهور دانشگاه ها، تولید و فروش کتاب به عنوان یک تجارت شکل گرفت.

در این قرن، تغییرات محسوسی در چاپ رخ داد.

آن زمان بود که چاپ با روش لیتوگرافی (lithography) اختراع شد.

یوهانس گوتنبرگ آلمانی (Johannes Gutenberg) به عنوان پدر صنعت چاپ و نشر شناخته می شود.

چاپ به شکل امروزی را گوتنبرگ با اختراع چاپ توسط حروف متحرک، در دهه 1440 پایه ریزی کرد.

در سال 1814 اولین ماشین چاپ بخار اختراع شد.

ماشین های چاپ جدید نیز دراواخر قرن نوزدهم و ابتدای قرن بیستم، جایگزین ماشین های قدیمی شدند.

در قرن بیست و یکم تا به امروز شاهد پیشرفته تر شدن بیش از پیش این صنعت بوده ایم.

به طوری که امروزه انواع دستگاه چاپ صنعتی و خانگی در همه جا موجود و قابل استفاده هستند.

و اما تاریخچه این صنعت در ایران با دستگاه چاپ سربی در سال 1217 شروع شد.

این دستگاه به دلیل هزینه و زحمت زیاد، زود جای خود را به ماشین چاپ سنگی داد.

میرزا صالح شیرازی اولین ماشین چاپ سنگی را در سال 1225 به تبریز آورد.

چاپ سنگی بیش از 50 سال تنها روش چاپ در شهرهای ایران بود.

11 شهریور روز ملی صنعت چاپ در ایران نامگذاری شده است.

 انواع روش چاپ

همان طور که در ابتدای مطلب اشاره شد انواع روش چاپ در عصر حاضر وجود دارد که هر کدام برای کار خاصی مناسب هستند در ادامه بیشتر انواع روش چاپ را بررسی خواهیم کرد.

1. چاپ لیتوگرافی یا افست

لیتوگرافی یک فرآیند چاپ محبوب برای انواع کالاهای بازاریابی است، از کارت ویزیت گرفته تا گاتالوگ. همچنین این نوع چاپ به طور گسترده‌ای برای بسته بندی محصولات نیز استفاده می‌شود، به ویژه برای کارتن‌های تاشو و چاپ لیبل، که گاهی اوقات به آن لیبل لیتو می‌گویند.

همچنین چاپ لیتوگرافی یا افست برای صاحبان مشاغل این فرصت را ایجاد می‌کند تا دارای بسته بندی محصولات با ظاهری زیبا همراه با کیفیت بالا و قیمت مناسب باشند. تقریباً می‌توان گفت هر محصولی که دارای بسته بندی است از این روش چاپ استفاده می‌کنند.

این روش چاپ دارای مزایای زیادی است اما یکی از معایب آن این است که زمانی می‌توان از این روش استفاده کرد که بخواهیم کاری را در تیراژ بالا چاپ کنیم. در چاپ افست تیراژ پایین اصلا مقرون به صرفه نبوده و هزینه بالایی را بر روی دست کارفرما و صاحبان مشاغل قرار می‌دهد.

 2. چاپ فلکسوگرافی

چاپ برای ساخت بسته بندی‌های انعطاف پذیر به دلیل مزایای مختلفی که این نوع بسته بندی ارائه می‌دهد، به طور فزاینده‌ای محبوب شده است. چاپ فلکسوگرافی که چاپ فلکسو نیز نامیده می‌شود، معمولاً برای بسته بندی‌های انعطاف پذیر مانند کیسه‌های  پلاستیکی یا ساک‌های دستی استفاده می شود. علاوه بر این، می تواند یک چاپ موثر برای بسته بندی جعبه های راه راه باشد.

از جمله مزایای چاپ فلکسوگرافی مقرون به صرفه بودن آن برای هر واحد است.  نکته دیگر در مورد این روش از انواع روش چاپ این است که می تواند از جوهرهای مبتنی بر آب (مناسب‌ترین برای بسته بندی و برچسب مواد غذایی) و جوهرهای مبتنی بر روغن استفاده کند.

چاپ فلکسو به دلیل تولید سریع و هزینه ارزان آن مشهور است، اما نه به دلیل کیفیت. اگر نیاز به چاپ عکس‌های با کیفیت بالا دارید، ممکن است این راه حل بهینه نباشد. به عنوان مثال، اگر نیاز به چاپ تصویر چهره انسان دارید، احتمالاً به برخی از تفاوت‌های ظریف رنگ پوست نیاز خواهید داشت که می تواند به گرادیان‌های رنگ متفاوتی نیاز داشته باشد در نتیجه چاپ فلکسو برای تولید چنین طرحی مناسب نیست و توانایی انجام چاپ چنین طرحی با کیفیت بالا را ندارد. با این حال، با وجود این معایب، مقرون به صرفه بودن چاپ فلکسوگرافی به حفظ محبوبیت آن در هنگام چاپ برای بسته بندی کمک کرده است.

 3. چاپ دیجیتال

یکی دیگر از انواع روش چاپ، چاپ دیجیتال است که به عنوان یکی از انعطاف‌پذیرترین روش‌های چاپ برای چاپ کارت ویزیت، بروشور و بسیاری دیگر از خدمات چاپی مورد استفاده قرار می‌گیرد. یکی از دلایل محبوبیت این چاپ سرعت بالا برای تولید و امکان چاپ در تیراژ پایین است. کیفیت چاپ دیجیتال به مانند چاپ افست بوده و همه کسب و کارهای کوچک به راحتی می‌توانند از این روش برای چاپ بر روی بسته بندی، چاپ سربرگ و… نیز استفاده کنند.

یکی از عمده‌ترین تفاوت چاپ دیجیتال با چاپ افست در طیف رنگی است که از آن استفاده می‌کنند. در چاپ افست از طیف رنگی CMYK (فیروزه ای، سرخابی، زرد و سیاه) و در چاپ دیجیتال از طیف رنگی RGB (قرمز، سبز، آبی) است. در نتیجه در این روش تطابق کامل رنگ وجود ندارد و همین امر در کنار قیمت مناسب موجب شده تا چاپ افست بهتر از چاپ دیجیتال باشد. نکته دیگر این که زمانی که تیراژ چاپ بالا برود هزینه به سرعت افزایش می‌یابد و برای چاپ در تیراژ بالا این روش اصلا مناسب نیست.

 4. چاپ روتوگراور

یکی دیگر از انواع روش چاپ، چاپ روتوگراور است که معمولاً برای دسته های بسیار بزرگ تولید بسته بندی و در چاپ کیسه‌های الاستیک و کارتن‌های تاشو استفاده می‌شود. این روش چاپ به چاپ گراور نیز شناخته می‌شود و بیشتر برای چاپ و اجرای طرح‌های بسته بندی در تیراژ بسیار بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد. یکی از بزرگ‌ترین مزایای این چاپ این است که می‌تواند تصاویر را مجدد تولید کند بدون این که کیفیت آن دچار مشکل شود.

 5. چاپ سیلک

یکی دیگر از انواع روش چاپ، چاپ سیلک است که متن و تصاویر چاپ شده را به صورت بسیار شفاف و واضح چاپ می‌کند. این روش چاپ برای استفاده بر روی انواع متریال مناسب است و برای محصولات تبلیغاتی نیز مناسب است. اگر از بسته بندی‌های آماده و یا استوک استفاده می‌کنید این روش جایگزین بسیار مناسبی برای آن است. عیب بزرگ این روش این است که کیفیت چاپ تصاویر در آن کم است و امکان انجام گرادیان را ندارد.

 6. چاپ تامپو

یکی دیگر از انواع روش چاپ، چاپ تامپو (چاپ پد، و تامپوگرافی) است. این روش چاپ برای چاپ بر روی انواع محصولات تبلیغاتی بسیار مناسب بوده و امکان چاپ بر روی انواع متریال با این روش وجود دارد. همچنین در این روش می‌توان بر روی سطوح مسطح و غیر مسطح نیز عملیات چاپ انجام داد. در این روش همانند روش چاپ پلات؛ یک پد سلیکونی کار انتقال جوهر را بر روی متریال اصلی را به عهده دارد.

سخن پایانی و جمع بندی

در مجموع چاپ صنعتی در همه لحظه های زندگی امروز ما قابل مشاهده است و بر روی بسته بندی همه محصولات مشاهده می شود. روش های مختلفی هم در صنعت چاپ وجود دارد و استفاده می شود. اما باید توجه داشته باشید براساس تیراژ چاپ ، جنس سطحی که می خواهید روی آن چاپ کنید و دیگر عوامل مانند قیمت تمام شده چاپ، کیفیت چاپ مورد نظر و ماندگاری آن باید روش مناسب آن را انتخاب کنید. ما در چشم انداز سپاس در همه مراحل چاپ صنعتی در کنار شما هستیم.

سوالات، مسائل و نظرات خود را در قسمت دیدگاه های همین صفحه با ما در میان بگذارید کارشناس های ما به زودی پاسخ شما را خواهند داد همچنین می توانید از طریق تماس تلفنی یا شبکه های اجتماعی و پیام رسان ها در خدمت شما باشیم. خوشحال می شویم با راهکارهای چاپ، راهگشای صنعت و کسب و کار شما باشیم.

آتوسا خوش خواهد

من آتوسا، خبرنگاری که تعهدی عمیق به خدمت به مردم دارم. در این سایت، با تمرکز بر مسائل مهم اجتماعی و اقتصادی، تلاش می‌کنم تا صدای گروه‌ه‌های نادیده گرفته شده را به گوش شما برسانم و برای ایجاد عدالت و برابری در جامعه تلاش کنم.
دکمه بازگشت به بالا