چاپ فلکسو (فلکسوگرافی) چیست؟
چاپ فلکسو (فلکسوگرافی) چیست؟
فلکسوگرافی نوعی روش چاپ درون خطی است. برگرفته از کلمه لاتین Flexus می باشد که به معنای “انعطاف پذیر” ترجمه شده است . چاپ فلکسو قابلیت چاپ بر روی مواد انعطاف پذیر مختلفی مثل پلاستیک ، کاغذ ، فیـلم های فـلزی و سلفون و… را دارا است. چاپ تکراری با طول متغیر، با استفاده از طیف گستردهای از جوهرها و طیف گسترده ای از لایه ها با چاپ فلکسو امکان پذیر است.
فلکسوگرافی در ابتدا در سال ۱۹۸۰ به عنوان یک روش چاپ تمبر لاستیکی آغاز به کار کرد . از آن زمان تاکنون ، بسیاری از نوآوری ها صنعت چاپ فلکسوگرافی را متحول کرده اند. امروزه تقریبا ۶۰٪ صنعت بسته بندی چاپی، شامل چاپ فلکسو است. دستگاههای چاپ فلکسوگرافی مدرن همچنین دارای لایه برداری هستند و فرایند برش هستند. این کار برای اطمینان از شکل و اندازه نهایی محصول انجام می شود. به دلیل افزایش تقاضا برای بسته بندی های انعطاف پذیر ، صنعت فلکسو به سرعت در حال رشد است.
از چاپ فلکسوگرافی برای چه محصولاتی استفاده می شود؟
محصولات چاپ فلکسوگرافی
در دنیای امروز تصور یک روز بدون محصولات چاپ فلکسوگرافی چالش برانگیز است. در اطراف شما، محصولات زیادی را خواهید دید، مواد غذایی یا لوازم اداری از محصولاتی است که با چاپ فلکسو بسته بندی می شوند. چند نمونه از محصولات چاپ فلکسوگرافی عبارتند از:
- فرم های تجاری
- بسته بندی مواد غذایی و آشامیدنی
- بسته بندی انعطاف پذیر
- برچسب ها
- پاکت نامه ها
- تصویر زمینه
- کاغذ بسته بندی هدیه
- روزنامه ها
- منسوجات
- کارتن تاشو
- فویل و غیره
فلکسوگرافی با سایر روشهای چاپ تفاوت دارد؟
مطبوعات فلکسو با پیشرفت تکنولوژی ، سریع ترین فرآیند چاپ در جهان شده اند. بیایید تفاوت بین چاپ فلکسو و سایر روشهای مختلف چاپ را بررسی کنیم:
افست لیتوگرافی مقابل فلکسوگرافی
در چاپ افست ، تصویر جوهر شده از یک صفحه به یک حامل میانی و سرانجام به یک بستر منتقل می شود. به طور خلاصه ، تصویر مستقیماً از صفحه به یک بستر منتقل نمی شود. در حالی که در چاپ فلکسو تصویر مستقیماً به یک بستر منتقل می شود. به غیر از تفاوت فرایند ، انواع صفحه و لایه های مورد استفاده نیز متفاوت است. فلکسو از صفحه چاپی انعطاف پذیر استفاده می کند و باعث می شود تقریباً در هر بستر با سطح انعطاف پذیر استفاده شود. و چاپ افست فقط به یک سطح صاف محدود می شود.
مزایای اصلی فلکسوگرافی نسبت به جبران موارد زیر است:
- تولید با سرعت بالا
- مقرون به صرفه برای سفارشات بزرگ
- ازلایه بندی استفاده می کند که این امکان را می دهد تا سفارش های بزرگ بدون وقفه چاپ شوند.
چاپ گراور در مقابل چاپ فلکسو
در چاپ گراور، تصویر با استفاده از یک صفحه فلزی به یک بستر منتقل می شود. این صفحه فلزی دارای برجستگی هایی است که در جوهر غلطانیده شده و قبل از استفاده تمیز می شود. در حالی که ، چاپ فلکسوگرافی معمولاً از یک صفحه فوتوپلیمر (لاستیک) استفاده می کند که دارای تصویر برجسته است.
مزایای اصلی فلکسوگرافی نسبت به گراور عبارتند از:
- چاپ بسیار پر سرعت
- برنامه های بسیار متنوع
- هزینه های پایین تر برای چاپ های کوتاه و متوسط.
چاپ دیجیتال در مقابل فلکسو
در چاپ دیجیتال و پرینت فوری ، برای ایجاد تصویر نیازی به صفحات چاپ فیزیکی نیست. درمقابل ، از مفهومی استفاده می کند که با کمک بارهای الکتریکی مثبت و منفی ، جوهر را روی بستر جذب می نشاند. علاوه بر این ، هنوز روشی جدید است و به همین دلیل ، فاقد پیشرفت هایی است که سایر روشهای چاپ انجام داده است.
مزایای اصلی فلکسوگرافی نسبت به دیجیتال عبارتند از:
- نتایج با کیفیت بالا
- چاپ بسیار پر سرعت
- مقرون به صرفه برای دوام بیشتر
مزایای استفاده از چاپ فلکسو چیست؟
کلیه فرایندهای چاپ مزایای منحصر به فرد خود را دارند. با این وجود، روند چاپ فلکسو هنوز هم فناوری پیشرو در صنعت چاپ در نظر گرفته می شود. بهترین روش برای بازدهی سرمایه بلند مدت که اجرا می شود چاپ متوسط و طولانی است.
مزیت های اصلی چاپ فلکسو گرافی:
تطبیق پذیری: فلکسو نه تنها طیف گسترده ای از بسترها را در خود جای می دهد بلکه امکان استفاده از انواع مختلف جوهر را نیز فراهم می کند. جوهر مبتنی بر حلال ، جوهر مبتنی بر آب یا جوهر قابل درمان U.V که هرکدام از این ها ، بسته به نوع بستر می تواند مورد استفاده قرار گیرد. همچین قابلیت استفاده بر روی مواد انعطاف پذیر متخلخل یا غیر متخلخل را دارد و باعث می شود چاپ فلکسو بسیار متنوع باشد.
فرآیند تولید سریع: پرس فلکسو می تواند سرعت متوسط ۳۰۰ متر در دقیقه را فراهم کند. این کار به سرعت مقدار زمان متوسط صرف شده برای تنظیم را جبران می کند. و این زمان تنظیم با پیشرفت های صنعت دائماً کاهش می یابد ، حتی باعث می شود که کارکردهای کوتاه تر اقتصادی هم داشته باشد.
فرآیند خودکار:لمینیت، برش قالب، ورق، فرایندهایی هستند که اکنون تا مرحله نهایی به هم پیوسته اند. پس از راه اندازی، این روند سریع انجام می شود و باعث میشود فلکسوگرافی به عنوان یک انتخاب مطلوب برای شرکت های چاپ باشد.
نگهداری کمتر: در چاپ فلکسوگرافی از ماشین آلات و تجهیزاتی که نگهداری آنها بسیار آسان تر و ارزانتر است استفاده می شود. این هزینه تعمیر و نگهداری را کاهش می دهد ، و آن را به گزینه ای بسیار اقتصادی تبدیل می کند.
مواد مصرفی کم هزینه: هزینه مواد مصرفی مانند جوهرهای فلکسوگرافی ، مواد بسته بندی و… نسبتاً کم هزینه است. و حتی اگر هزینه اولیه صفحه کمی بالا باشد، قیمت هر واحد به طور میانگین پایین است. این امر باعث می شود فرآیند چاپ فلکسوگرافی مقرون به صرفه ترین راه حل باشد و بازده سریع سرمایه گذاری را بدست آورد.
پالت رنگ:فلکسوگرافی معمولاً در طی فرایند چاپ از ۴ رنگ (CMYK) استفاده می کند: فیروزه ای ، ارغوانی ، زرد و سیاه. اما یک پرس فلکسو همزمان می تواند ۱۰ رنگ را در خود جای دهد تا طیف گسترده ای از رنگ ایجاد شود. با این کار ، به راحتی می توان رنگ پنتون را در مقیاس تجاری چاپ کرد.
سازگار با محیط زیست:استفاده از جوهرهای مبتنی بر آب، جوهرهای بازیافتی و صفحه های فلکسو قابل شستشو با آب می تواند چاپ فلکسوگرافی را با محیط زیست سازگار کند. و همچنین تأثیرات این جوهر ها بر محیط زیست کاهش می یابد زیرا سموم کمتری دارند و در فرآیند تولید آن از حلال ها استفاده می شود. و همین امر باعث می شود روند چاپ فلکسوگرافی، کاربر پسند باشد.
روند چاپ فلکسو چیست؟
روند چاپ فلکسو در واقع با یک ایده ی طراحی بسته بندی آغاز شد. به طور کلی، در یک شرکت چاپی، گردش کار به ۲ مرحله تقسیم می شود: پیش از چاپ و چاپ.
پیش نمایش:
همانطور که از نام آن وجود دارد ، همه آنچه اتفاق می افتد قبل از پرس ، جزوئی از بخش چاپ است. دپارتمان پرس همه چیز را برای اجرای پرس آماده می کند. این فرآیند با ساخت صفحه شروع می شود ، صفحه جایی که طراحی برای ایجاد تمبر ، به آن منتقل می شود. شرکت های چاپ می توانند صفحات را خودشان بسازند و یا از مراکز تجارتی که صفحات را به صورت برجسته و طراحی شده تحویل می دهند خرید کنند. چندین صفحه برای چاپ یک طرح ایجاد می شود زیرا هر صفحه با یک رنگ خاص مطابقت دارد. چاپ این صفحات رنگی مختلف برای ایجاد سایه های مختلف و تکمیل طرح روی یکدیگر قرار خواهد گرفت .
پس از آماده شدن صفحات ، آنها باید روی یک سیلندر چاپ نصب شوند. سیلندر چاپ با نوار نصب ، پوشیده شده و سپس صفحه چاپ روی آن قرار می گیرد. نصب دقیق صفحات بسیار مهم است . قرار دادن نادرست صفحات منجر به نتایج چاپ نامطلوبی خواهد شد. حتی تفاوت بسیار کوچک در قرار دادن هر صفحه رنگی ، روی کیفیت چاپ نهایی تأثیر می گذارد. یک دستگاه نصب به اپراتور کمک می کند تا صفحه را با دقت روی جای خود قرار دهد. انواع مختلفی از دستگاههای نصب اعم از دستی ، نیمه اتوماتیک تا کاملاً اتوماتیک در بازار موجود است.
جوهر فلکسوگرافی در آشپزخانه جوهر تهیه می شود، جایی که گاهی اوقات رنگ های اصی فرایند برای ایجاد رنگ های لکه باهم مخلوط می شوند. رنگ پردازش ، CMYK است. و رنگهای لکه ترکیبی مستقل از رنگهای فرآیند هستند تا سایه ای تقریباً پانتون ایجاد کنند. رنگ هایی که برای چاپ استفاده می شود بستگی به نیاز مشتری دارد.
ما تمامی خدمات و محصولاتمان در زمینه کپی آنلاین ارزان در شیراز را ضمانت می کنیم پس با خیال آسوده می توانید از مرحله طراحی تا چاپ را به ما بسپارید
چاپ:
این بخش اینکه “چگونه چاپ فلکسوگرافی کار می کند؟”را توضیح می دهد.
بخش چاپ جایی است که چاپ واقعی صورت می گیرد. بسته به تعداد رنگی که برای چاپ مورد استفاده قرار می گیرد چندین ایستگاه چاپ وجود دارد. هر ایستگاه چاپ یک رنگ مربوطه را چاپ می کند. بستر از ایستگاه های مختلف چاپ عبور می کند و زمانی طراحی واقعی حاصل می شود که از رنگ های مختلفی برای رسیدن به سایه های مختلف استفاده شده باشد.
تکنیک چاپ در صنعت فلکسوگرافی:
روند معمولی با انتقال جوهر توسط غلطک آنیلوکس از مخزن جوهر به صفحه شروع می شود.
تیغه ، جوهر را برای انتقال مقدار یکدست در صفحه اندازه گیری کرده و همچنین توزیع یکنواخت جوهر را تضمین می کند.
بستر مورد نظر بین سیلندر چاپ و سیلندر صفحه منتقل می شود.
سیلندر تحت فشار بستر را به سمت سیلندرهای چرخان سوق می دهد و به سیلندر چرخان اجازه می دهد تا سطح جوهری ، طرح مورد نظر را توسط جوهر در زیرلایه طراحی کند. بدین ترتیب طرح روی صفحه با جوهر به زیرلایه منتقل می شود.
سپس بستر چاپ شده جدید از طریق خشک کن عبور داده می شود تا جوهر خشک شود.
پس از خشک شدن جوهر ، بستر، سفر خود را به سایر ایستگاه های چاپ ادامه می دهد.
وقتی همه رنگ ها چاپ شدند ، سرانجام بستر از طریق یک خشک کن اضافی پردازش می شود. این کار برای از بین بردن هر نوع حلال یا باقیمانده آب انجام می شود.
فرآیندهای دیگر مانند لمینیت ، برش قالب ، ورق و… در صورت نیاز انجام می شوند. محصول نهایی در آخر آماده است که در صورت لزوم از طریق دستگاه برش ، بریده شود و یا بصورت لوله ای پیچ بخورد.
منبع:
فلکسوگرافی، همانطور که از نام آن پیداست، از صفحات یا کلیشه های چاپی قابل انعطاف استفاده می کند. صفحات اغلب به کمک نگاتیو تصویری که قرار است چاپ شود به صورت لیزری حکاکی شده و سپس حول غلتک دوّار پیچیده می شوند. به کمک این غلتک ها و از طریق ترکیب جوهرهایی که سریع خشک می شوند و همچنین (در بسیاری موارد) با استفاده از گرما برای تنظیم سریع جوهر، می توان ورق های بزرگ مقوای موجدار را با سرعت بسیار بالایی از طریق فشار تغذیه کرد. همۀ عملیات ها شامل برش، تا کردن، و فرآیندهای دیگر را می توان به صورت «درون خطی» از طریق چاپگر انجام داد.
فرآیند چاپ فلکسو چگونه است ؟
فرآیند چاپی فلکسو به عنوان یکی از پرسو دترین و دارای بالاترین نرخ رشد در میان تمام فرآیندهای چاپی به شمار می رود. از آنجایی که چاپ فلکسو امکان چاپ بر طیف گسترده ای از بسترهای چاپی را فراهم می کند، برای چاپ انواع گوناگونی از محصولات و کاربردهای مختلف به کار گرفته میشود.
یکی از زمینههایی که چاپ فلکسو در آن بسیار فعال است، زمینه چاپ بسته بندی های مواد غذایی است.
چاپ فلکسو می تواند بر روی بسترهای غیرمتخلخل -که در بسته بندی مواد غذایی کاربرد وسیعی دارد- به راحتی کار چاپ را انجام دهد. همین ویژگی، چاپ فلکسو را برای چاپ روی کیف های پلاستیکی هم مناسب می کند. چاپ فلکسو علاوه بر فیلمها، برای چاپ کاغذ دیواری، چاپ تقویم، چاپ کتاب و بسته بندیهای تتراپک هم استفاده می شود.
بستر چاپ این فرآیند هرچیزی می تواند باشد: از فیلم های پلاستیکی و پلی استری گرفته تا پارچه و حتی فیلم های متالایز (فیلم های پلیمری با لایه ی نازکی از آلومینیوم).
چاپ فلکسو در دنیای امروز چقدر اهمیت دارد ؟
امروزه فلکسوگرافی به عنوان برترین روش چاپ برجسته شناخته شده و از روش نیز سبقت گرفته و روز به روز رو به پیشرفت است. چاپ فلکسو يا فلکسوگرافی با استفاده از پلیت های ژلاتینی و یا فتوپلیمر و مرکب رقیق که سرعت خشک شدن آن زیاد است و یا مرکب پایه آب و با ماشین های چاپ فلکسو که همگی به صورت رول چاپ می کنند، انجام می شود.
را معمولا یک روش چاپی ساده به شمار می آورند که در آن از سیستم های مرکب دان ساده استفاده شده و سیستم تغذیه آن به شکل رول است. لترپرس در مقایسه با چاپ فلکسو، از مرکب غلیظ و با چربی زیاد استفاده می کند و برای تغذیه مرکب، سیستم مرکب دان پیچیده تری به منظور نوردکردن مرکب و تبدیل آن به لایه های نازک، نیاز دارد.
چاپ فلکسو گونه ای از چاپهای برجسته است که در آن کلیشه لاستیکی حاوی طرح مستقیما با جنس چاپ شونده در تماس است. این روش چاپ به دلیل استفاده از کلیشههای لاستیکی قابل انعطاف(فتو پلیمر)، «فلکسو» نام گرفتهاست. چاپ فلکسو عموما برای چاپ بر روی سطوح نایلونی کاربرد دارد.
فلکسو چاپی است که بیشتر در خدمت کالا قرار دارد. این نوع چاپ که در زمرهٔ چاپهای برجسته قرار دارد قابلیت چاپ بر روی فیلم، پلاستیک، سلفون، کاغذ و مقوا را دارا است و به هنگام چاپ بر روی کارتنهای پلاستیکی، سلفون یا هر صفحهٔ شفاف دیگر می تواند سطوح را به صورت موضعی و بر حسب نیاز با مرکب سفید پوشش دهد.
فلکسو یکی از روش چاپ برجسته شناخته شده که در سال ۱۹۹۰ برای چاپ پاکت و ساک های کاغذی اختراع شد و از روش لتر پرس نیز سبقت گرفته فلکسو یک روش چاپی ساده به شمار می رود که از سیستم های مرکب دان ساده استفاده شده و سیستم تغذیه آن به شکل رول است
فلکسوگرافی بطور معمول روشی است که بیشتر برای بسته بندی استفاده می شود . یک چاپ فلکسو با انداختن تصویر مورد نظر به عنوان یک طرح برجسته و سه بعدی بر روی یک ماده پلاستیکی یا پلیمر مانند چاپ با سیب زمینی کودکان بدست می آید . اندازه ی مشخصی از جوهر بر روی سطح صفحه چاپ ) یا استوانه چاپ ( توسط یک غلطک مالیده می شود . سپس سطح چاپ به گردش در می آید و با کاغذ تماس پیدا می کند . فلکسو بدین دلیل نامگذاری شده است که در اصل به عنوان روشی برای چاپ بر روی مقوا که با سطحی خیلی ناصاف استفاده می شده است . ضروری است . که صفحه ی چاپ با مقوا تماس پیدا کند .
به این دلیل انعطاف پذیر است . نقاط چاپ نشده برجسته بر روی مقوا نباید با جوهر بر صفحه چاپ تماس پیدا کند . به این دلیل نقاط چاپ نشدنی بر صفحه ی چاپ عمیق تر حک می شوند . در اصل فلکسو خیلی خاص از ظرافت بوده است .
در چند دهه اخیر پیشرفت های بسیاری در جنس و روش تهیه ی صفحه ی چاپ ) نور دهی عکاسی و حکاکی مستقیم توسط لیزر ( انجام شده است.
امروز چاپ تمام رنگی با فلکسو ممکن شده است . مزیتی که فلکسو گرافی نسبت به لیتوگرافی دارد این است که می توان از جوهر های بیشتری برای چاپ استفاده کرد . همچنین فلکسوگرافی قابلیت چاپ بر مواد مختلفی را دارد . محصولات معمولی که با این روش چاپ می شوند کارتن های قهوه ای رنگ ، پاکت های ذرت و چیپس ، ظرف های ماست و حتی کاغذ دیواری است .
چاپ فلکسو چگونه عمل میکند؟
چاپ فلکسو یک فرآیند چاپ مستقیم است که در آن چاپ، با فرمهای چاپی انعطاف پذیر (پلیتهای چاپی) فتوپلیمری انجام میگیرد. این فرآیند چاپ، در بخشهای بستهبندی به وفور دیده میشود. چاپ فلکسو، کیفیت چاپ بهینهای را بر روی تمامی لایههای چاپ ایجاد میکند.
چاپ فلکسو یک فرآیند چاپی مستقیم و با فشار بالا است که در آن سطوح رنگی و غیر رنگی در پلیتهای چاپ انعطاف پذیر، در ارتفاعهای مختلفی قرار دارند. نواحی بالایی حاوی تصاویر هستند. چاپ فلکسو یک فرآیند چاپی بسیار ساده است که میتواند در هر جایی و برای چاپ بستهبندیها مورد استفاده قرار گیرد. این بدان معناست که متریالهای مختلفی از بستهبندیهای اولیه و ثانویه، میتواند به صورت محدود یا نامحدود چاپ شود. رنگهای مبتنی بر آب و سازگار با مواد غذایی آن، برای چاپ بر روی کاغذ مورد استفاده قرار میگیرند.
از چاپ فلکسو برای چاپ چه اقلامی استفاده می شود ؟
پیدایش فلکسوگرافی به اوایل سال های ۱۹۹۰ برمی گردد و مخترع آن (C.Holweg) است که روش چاپ فلکسو را برای ابداع نمود. با پیشرفت هایی که در زمینه چاپ فلکسو صورت گرفته است، از آن به عنوان مناسب ترین روش برای استفاده می شود. برای چاپ تولیداتی مثل انواع پاکت کاغذی و پلاستیکی و کیسه های سلفون و دیگر محصولات، ماشین های تکمیلی دیگری نیز در یک خط کاری با ماشین چاپ فلکسو قرار گرفته تا امکان تولید محصولاتی مثل کت و تولید جعبه از رول چاپ شده فراهم شود.
ماشین های چاپ فلکسو با طراحی خاص برای چاپ و تولید انواع محصولات ساخته می شوند. این نوع ماشین ها اغلب برای چاپ کارهای پر تیراژ مناسب هستند و قابلیت چاپ انواع رول های کاغذ، مقوا، فویل، سلفون و نایلون را در ضخامت های مختلف دارند. ماشین چاپ فلکسو در انواع یک رنگ و چند رنگ ساخته می شود که معمولا بیش از 6 رنگ را چاپ می کند.
از چاپ فلکسو برای تولید بعضی روزنامه ها نیز استفاده می شود. چاپ فلکسو گونه ای از چاپ برجسته محسوب می شود که از کیفیت بسیار بالاتری نسبت به چاپ های دیگر برجسته برخوردار است. چاپ فلکسو اغلب در صنعت کاربرد دارد.
تاریخچه چاپ فلکسو گرافی
در حدود سال های ۱۹۵۰ میلادی برای اولین بار اصطلاح فلکسو گرافی به معنی تهیه فرم هایی از جنس پلاستیک های فتوپلی مریک مورد استفاده قرار گرفت.خاصیت این پلاستیک ها در حساسیت آن ها نسبت به بخشی از طیف نوری بود و همین امر سبب شد که برای انتقال اطلاعات به روی این نوع فرم ها از آن استفاده گردد. قبل از اختراع این نوع مواد حساس به نور، از لاستیک های طبیعی برای تهیه پلیت های فلکسو استفاده می شود.
مزایای چاپ فلکسوگرافی چیست؟
در حالی که فناوری پیشرفتۀ دیجیتال شیوۀ انجام کار توسط مشاغل را به هر طریق قابل تصوری تغییر داده است، گاهی اوقات روشی که در درازمدت از بوتۀ آزمون سربلند بیرون آمده بهتر در نظر گرفته می شود.
یک مثال عالی این امر است. این نوع چاپ از نسل فناوری چاپ برجسته است که به مدت صدها سال از آن استفاده کرده ایم و هنوز هم اولین گزینه برای تیراژهای زیاد چاپ به کار رفته در بسته بندی، کارتن، و جعبه های مقوایی موجدار (کنگره ای) محسوب می شود.
برای سفارش جعبه های کنگره ای چاپی سفارشی در حجم بالا، هیچ نوع چاپی به پای چاپ فلکسوگرافی نمی رسد. در اینجا چند مثال از مزایای این نوع چاپ ارائه شده است:
سرعت– همانطور که قبلاً نیز اشاره شد، استفاده از غلتک های در حال چرخش و جوهر با خصلت خشک شوندگی سریع سبب می شود که در یک بازۀ زمانی بسیار کوتاه صدها جعبه را بتوان چاپ کرد. و از آنجا که برش و تا کردن می تواند به صورت درون خطی انجام شود، کل فرایند تولید را می توان در یک پروسۀ واحد انجام داد، و آن را بسیار کارآمد کرد.
هزینه– همانطور که می گویند، زمان معادل پول است. هنگامی که یک کار چاپ فلکسوگرافی راه اندازی و اجرا شد، خروجی بسیار بالایی را در ازای کار و تلاش بسیار محدود انسانی ارائه می دهد و مواد مصرفی آن مانند جوهر نیز کم هزینه هستند.
قابلیت اطمینان– چاپگرهای فلکسوگرافی معمولاً به تعمیر و نگهداری کمی نیاز دارند و از قیمت خرید پایین و بهره برداری ارزان برخوردار هستند. به همین دلیل هزینه های چاپ برای مشتری کاهش می یابد و به نفع مشتری است.
دوام– در حالی که هزینه ای برای ساخت صفحه های چاپی وجود دارد، اما پس از ایجاد، این صفحات اغلب دارای قابلیت تحویل میلیون ها چاپ قبل از مستعمل شدن می باشند.
ظاهر حرفه ای– هیچ یک از موارد فوق اهمیت ندارد مگر اینکه محصول نهایی عالی به نظر برسد. چاپ مستقیم فلکسوگرافی در ارائۀ نتایج واقعاً چشمگیر شهرت دارد. یکی از حوزه هایی که چاپ فلکسوگرافی واقعاً در آن می درخشد، چاپ مناطق بزرگی از یک رنگ جامد یا الگوی جامد است.
از محاسن مختلف چاپ فلکسو به دو مورد زیر اشاره می شود
- در سیستم مرکب رسانی می توان از مرکب های نیمه فرار و فرار استفاده کرد که برای چاپ بر روی انواع متریال مناسب بوده و بدون صرف انرژی زیادی خشک می شوند.
- هزینه پیش از چاپ فلکسو نسبت به رقیب اصلی آن در صنعت بسته بندی یعنی چاپ گراور به طور چشم گیری پایین تر است.
مزایای چاپ فلکسو برای چاپ بسته بندی چیست ؟
چاپ فلکسو تقریبا در تمامی بخشهای مورد استفاده قرار میگیرد. با چاپ بر روی کاغذ و مقوای موج دار، نتایج بسیار خوبی از چاپ را کسب خواهیم کرد. چاپ فلکسو به طور خاص برای رنگهای یکدست و الگوها بسیار مناسب است.
چاپ فلکسوگرافی هم از روشهای دیگر ارزانتر است و هم طی چند سال اخیر، نوآوریهای بسیاری در زمینه ، و طراحی ماشین چاپ داشته است.
=چاپ فلکسو یکی از پررشدترین فناوریهای محسوب می شود که به خاطر ویژگیها و حد بالای سازگاری آن با شرایط مختلف، برای طیف بزرگی از محصولات کاربرد دارد. یکی از زمینه های مهم فعالیت چاپ فلکسو، ست.
=از چاپ فلکسو میتوان برای چاپ انواع ، کیسه ها، تقویم و ، ، کاغذ دیواری و… و برای انواع بسترهای پلاستیک، پلیمر، پارچه، فلزات نیز استفاده کرد.
=پیشرفتهایی که در نرم افزارها، پیش از چاپ و فناوری کلیشه چاپ فلکسو صورت گرفته، چاپ فلکسو را در رقابتی تنگاتنگ با قرار داده است و در برخی جنبه ها مثل اقتصادی بودن فرآیند، از آن پیشی نیز گرفته است.
فلکسوگرافی دارای مزیتهای زیادی مثل استفاده از رنگهای اسپات، و عملیات تکمیلی مانند فویل کوبی، ، امباسینگ و است که آنها را با هزینه به صرفه تری نسبت به اکثر فرآیندهای دیگر انجام می دهد.
این قابلیت را دارد که از مرکب های غیر سمی استفاده کند، همچنین این مرکب ها به سرعت خشک میشوند. همین ویژگی باعث می شود که این فرآیند در محصولات غذایی بسیار محبوب باشد.
از چاپ فلکسو برای شیر، انواع غذاهای سرد و گرم، بطری نوشیدنی و لیوان های یکبار مصرف استفاده می شود.
از آنجایی که از چاپ فلکسو به خاطر امنیت مرکب آن، برای محصولات غذایی استفاده می شود، از آن می توان برای اکثر محصولات دارویی هم استفاده کرد. از این فرآیند می توان برای چاپ کیف ها و کیسه های بهداشتی، بسته بندیهای پلاستیکی، کاغذ پیچ های از جنس فویل و بسته بندیهای مقوایی هم استفاده کرد.
قابلیت چاپ فلکسو بر انواع بسترهای هموار یا ناهموار، پوشش دار یا بدون پوشش، متخلخل یا غیر متخلخل، باعث میشود که این فرآیند برای چاپ بسته بندیهایی که قرار است برای مدت زیادی در انبارها بمانند و یا به نقاط دورتر منتقل شوند، هم بسیار کاربرد دارد.
هیچ شکی نیست که همه محصولاتی که در خرده فروشی ها دیده می شوند، نیاز به دارند. حالا چه این لیبل در کارخانه و توسط ماشین بر روی بسته بندی قرار بگیرد و چه به شکل دستی و توسط فروشنده. برای حل این مشکل معمولا از لیبلهای پشت چسبدار استفاده می شود. چاپ فلکسو بهترین فرآیند برای است.
تکنولوژی های جدید و پیشرفتهی چاپ فلکسو، در مرحلهی پیش از چاپ، تولید پلیت چاپ و تکنولوژی دستگاهی، برای تولید تصاویر با کیفیت مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین این فرآیند چاپ، برای چاپ رنگهای خاص و ویژه بر روی فیلمهای ارتجاعی و چسبنده، پارچه پشمی و سلولز، پلاستیک و آلومینیوم مورد استفاده قرار میگیرد. در برخی از قسمتهای خاص و ویژه، کیفیت گراور و چاپ افست تقریبا بدست خواهد آمد.
- ارزان بودن پلیت
2. خشک شدن سریع مرکب
3. امکان چاپ بر روی مواد مختلف
معایب چاپ فلکسو چیست ؟
- امکان تغییر رنگ
2. نسبت به روش های دیگر چاپی، یک روش فقیر محسوب می شود.
مروری بر تکنولوژی چاپ فلکسو
تکنولوژیهای فراوانی برای چاپ فلکسو توسعه یافتهاست. به طور کلی، این تغییر و تحول در دو مرحلهی پیش از چاپ و پس از چاپ نمود یافته است.
پیش از چاپ فلکسو چگونه است ؟
در مرحلهی پیش از چاپ (ورقههای مقوایی موج دار)، کاغذ بیرونی ورقههای مقوایی، در ابتدا چاپ میشوند و سپس به صورت موج دار یا فلوت دار ترکیب میشوند. به این کار، چاپ وب پرس (web press) میگویند.
- تکنولوژی سیلندر مرکزی فلکسو :این تکنولوژی یک فرآیند پیشرفته است. ماشین چاپ سیلندر مرکزی، با کمک تیوبهایی که پلیتهای چاپ بر روی آن سوار هستند، چاپ را انجام میدهد. در چاپ پیوسته، طول آن به 2.06 متر میرسد و تصاویر چاپی با دقت کامل، سرعت بالا و پسماند پایین کاغذ، پیادهسازی میشوند.
- تکنولوژی فلکسوبلت :این یک فرآیند نوآورانه است که به طور خاص برای تولیدات مقوا طراحی و توسعه یافته است. فرمت بزرگ چاپ آن به 4.5 متر میرسد و میتواند یکپارچه و با هزینهی بهینه چاپ شوند. پلیتهای چاپ، بر روی بلت های بیانتها نصب میشوند.
پس از چاپ فلکسو چگونه است ؟
مرحلهی پس از چاپ (چاپ مستقیم مقواهای موج دار) یک شکل از چاپ فلکسو است که به طور مستقیم بر روی مقوای موج دار چاپ میشود.
- مرحلهی پس از چاپ فلکسو، برای چاپ سادهی تصاویر مناسب است که در آن، کیفیت بالا الزامی نیست. این کار میتواند منجر به اثر تخت شستوشو (washboard effect) شود که بر اثر فلوتها مقوا در طی چاپ ایجاد میشود.
- مرحلهی پس از چاپ با کیفیت فلکسو (HQPP) یک نوع پیشرفت فنی در چاپ مستقیم و سادهی آن میباشد. این همان چاپ مستقیم فلکسو است که به طور ایدهآل برای پروژههای چاپی کوچک و کسب نتایج با کیفیت بالا و تولید مقرون به صرفه مناسب است.
مزایای چاپ فلکسو نسبت به لترپرس
مزایای چاپ فلکسو نسبت به لترپرس بسیار زیاد است، که از آن جمله، کاهش هزینه های مربوط به انرژی برق، نیاز کمتر به سرویس و نگه داری، عدم نیاز به تنظیم تیغه مرکب دان و کاهش ضایعات چاپی را می توان نام برد. . مهم ترین تولیداتی که چاپ آن با روش فلکسو انجام می شود عبارتند از: بسته بندی مایعات، مثل آب میوه و غیره، (اکثرا به صورت سیاه و سفید)، کتاب جیبی، برچسب، پاکت های کاغذی و پلاستیکی، مقوا و کاغذ دیواری.
انتقال مرکب در چاپ فلکسو چگونه صورت می گیرد؟
انتقال مرکب از روی فرم برجسته بر روی سطح مورد نظر و یا سطح واسطه به عوامل مختلفی بستگی دارد. خلاصه ای از این عوامل به شرح زیر است:
- ضخامت مرکب مورد نیاز روی فرم
- مدت تماس فرم با سطح چاپی
- فشار تماس فرم با سطح چاپی
- میزان روان بودن مرکب
- حرارت محیط و مرکب
مشخصات و خاصیت جذب مرکب توسط سطح چاپ
در چاپ برجسته فلکسو گرافی سیلندر که دارای حفره های بسیار ریزی است به مرکب آغشته می شود و مرکب اضافی از روی آن توسط تیغه ای برداشته می شود.حال مرکب که در حفره های آن قرا گرفته عمل انتقال مرکب به روی فرم را به صورت یکنواخت میسر می سازد. به این نوع سیلندرها سیلندر آنیلوکس می گویند.
در چاپ فلکسو به روش های مختلف امکان تهیه کلیشه وجود دارد. مساله مهم تهیه کلیشه ای برجسته از جنس لاستیک یا پلستیک یا چیزی شبیه به آن است تا در ماشین آلات چاپ فلکسو قرار گرفته و به دنبال آن چاپ انجام شود. . ابتدا از طرح مورد نظر فیلم نگاتیو تهیه می شود، سپس کلیشه خام را یکبار از پشت به مدت مشخص نور می دهند؛ به دنبال آن فیلم نگاتیو را روی کلیشه خام فتوپلیمری که ار جنس نوعی پلستیک بوده و به نور حساس است قرار می دهند. پس از عمل نور دادن، محل هایی که قرار است چاپ شود در اثر تابش نور ماوراء بنفش سفت و محکم می شود. با عمل شستشو قسمت های غیر چاپی خورده شده و در سطح پایین تری قرار می گیرند. کلیشه آماده شده روی سیلندر کلیشه چسبانده می شود.
کلیشه سازی به روش دیجیتال یاCtPاکنون مورد استفاده قرار گرفته و از دقت بالتری برخوردار است و لازم است برای هر رنگ یک کلیشه تهیه شود. دقت کلیشه های دیجیتالی بسیار بال و به چاپ افست بسیار نزدیک می باشد بطوری که کارهایی با ترام ۲٪ را نیز می توان بر روی کلیشه ثبت نمود.
بخش های مختلف ماشین چاپ فلکسو
بخش های مختلف ماشین چاپ فلکسو معمولا از چهار قسمت تشکیل شده است:
۱. رول باز کن
۲. چاپ
۳. خشک کن
۴. رول جمع کن
رول باز کن
در این قسمت کاغذ، مقوا، سلفون یا لفافی که قرار است چاپ شود به روی رول باز کن بسته می شود و لفاف مورد نظر به سمت قسمت چاپ هدایت می شود
بخش چاپ
ماشین فلکسو به طور کلی تشکیل شده است از:
مخزن مرکب، نورد مرکب که حمل و انتقال مرکب را از مخزن به روی سیلندر آنیلوکس انجام می دهد. سیلندر آنیلوکس که دارای سوراخ های ریز شبیه ترام های چاپ افست است و مرکب را درون سوراخ های ترام مانند خود نگه داشته و به روی کلیشه منتقل می کند. سیلندر زینک که کلیشه فتوپلیمری به روی آن چسبانده می شود. سیلندر چاپ که در واقع بستری برای حرکت کاغذ لفاف یا ماده مورد نظر برای چاپ می شود.
بخش های چاپ معمولا شامل سه قسمت مرکب رسانی، سیلندر پلیت و سیلندر چاپ است. در فلکسو دونوع سیستم مرکب رسانی به چشم می خورد
1. سیستم نورد مخزنی :جایی که مرکب در نقطۀ تـماس نورد های آنیلوکس و مخزن مرکب، توسط نورد مخزن از منبع دزدیده می شود.
2. سیستم مرکب رسانی دکتر بلید، با نورد آنیلوکس و تیغه
پس از تهیه کلیشه و چسباندن آن به روی سیلندر زینک، مرکب در مخزن مرکب ماشین چاپ ریخته می شود. با شروع چاپ، نورد مرکب که بخشی از آن درون مخزن قرار دارد، آغشته به مرکب شده و در تماس با سیلندر آنیلوکس مرکب را به سوراخ های ترام مانند سیلندر آنیلوکس که معمولً از جنس کروم یا سرامیک است می رساند.
کار سیلندر آنیلوکس این است که مقدار مشخص و یکنواختی از مرکب را به سیلندر زینک منتقل کند
به دنبال آن کلیشه فتوپولیمری در تماس با سیلندر آنیلوکس مرکبی شده و در قسمت دیگر نقش را به لفاف منتقل می کند، به همین ترتیب رنگ های دیگر روی کار می نشیند و بعد از آن لفاف به طرف خشک کن هوایی هدایت می شود.
خشک کن
لفاف پس از چاپ به واحد خشک کن هوایی هدایت می شود. در این قسمت هوای گرم فشرده که قابل تنظیم باشد با لفاف تماس یافته و باعث خشک شدن رنگ ها می شود. در این مرحله تنظیم هوای گرم بر اساس نوع جنس لفاف اهمیت بسیار دارد زیرا ممکن باعث جمع شدن و تا خوردن در هنگام رول شدن شود. بعد از خشک کن حرارتی، لفاف به واحد خنک کننده انتقال می یابد تا دمای لفاف به حالت اولیه برگردد.
رول جمع کن
لفاف در نهایت و پس از طی مراحل بال برای جمع شدن به این واحد هدایت شده و به شیوه های مختلف، رول جمع می شود.
شیوه های مختلف کنترل روی هم خوردگی رنگ ها
طراحی برای چاپ فلکسو
انواع پلیت های چاپ فلکسو
پلیت یک لایه
لایه زیرین برای تثبیت و استواری پلیت تعبیه شده،از پشت نوردهی می شود تا سفت شود، لایه محافظ را برداشته و پلیت را نور داده و شستشو می دهند. برای سفت شدن باقیمانده پلیت زیر نور UV قرار می دهند. برای دقتLpi 150 از پلیت های ۳-۲ میلی متر استفاده می شود. پلیت های ضخیمتر۵-۴ میلی متربرای چاپ Lpi 60 مناسب هستند.
پلیت چند لایه
برای رسیدن به کیفیت بالی چاپ هافتون از این پلیت استفاده می شود. وجود لایه پایه از دفرمه شدن لایــه برجسته که نازک اسـت جلوگیری می کند. درحین سوار کردن پلیت روی سیلندر هیچ کشش طولی روی نمی دهد .
پلیت CTP
لایه مشکی جاذب اشعه لیزر، اشعه ۱۰۶۴ نانومتر لیزر را جذب می کند و توسط آن تراشیده می شود. این لایه در حقیقت نقش نگاتیو فیلم را دارد. لایه پایه باعث استواری پلیت می شود. وجود لایه پایه در پلیت چند لایه که از دفرمه شدن پلیت جلوگیری می کند، برترین آن را نسبت به پلیت تک لایه نشان می دهد.
انواع ماشین چاپ فلکسو
این نوع ماشین از گرانترین ماشین های چاپ محسوب می شود. به دلیل حرکت لفاف بسته بندی به دور یک سیلندر مرکزی و چاپ رنگ های مختلف با کمترین جا به جایی از دقت بالیی برخوردار است
در واقع کارهای دقیق چاپی که باید با فلکسو چاپ شوند و مساله رنگ و ترکیبات رنگی در آن ها اهمیت دارد بهتر است با فلکسو سیلندر مرکزی انجام شوند. در این نوع ماشین سیلندر چاپ یا سیلندر فشار(بستر لفاف رول) یکی است .
این ماشین ها برای این که بتوانیم روی لفـاف های فلکسو چاپ با رجیستر داشته باشیم ارتقا داده شده اند. متریال روی سیلندر بزرگ چاپ می خوابد و سرتاسرهمۀ پروسۀ چاپ را می پوشاند بدین وسیله به بزرگترین ثبات موقعیتی ممکن دسـت می یابد.
در این سیستم چاپ فلکسو، لفاف از سیلندرهای چاپ متعدد عبور می کند. در واقع هر رنگ یک سیلندر چاپ یا همان بستر لفاف جداگانه دارد.
این مدل چاپ به دلیل دقت رجیـستر کردن ضعیف آن (حدود ۰/۲ میلی متر در طول رجیستر کردن) فقط برای کارهای چاپی ساده استفاده می شود. برای مثال به عنوان برج های چاپی برای تولید کیف. یک مزیت این مدل که نسبت به سیلندر چاپ مرکزی دارد این است که با هدایت وب مناسبی که دارد می تواند روی دو طرف چاپ کند.
فلکسو خطیInLine
دراین مدل ماشین برج های چاپ دریک ردیف مرتب می شوند. وب متریال معمولا بین برج های چــاپ بمنظور آنکه خشک کن ها را معـادل زمان خشک شدن تطبیق دهد، می چرخد. برج های هین مدل ماشین فـلکسوگرافی قابل تعویض هستند و همینطور می توانند برای ساختار سیستم چاپ هیبرید با برج های چاپ افست یا گراور ترکیب شوند.
ماشین چاپ سیلندر مرکزی از دقت بالایی برخوردار است، بعد از آن ایستاده و در آخر فلکسو خطی.
کاربردهای اصلی چاپ فلکسو کدامند؟
چاپ فلکسو به عنوان روش اصلی در مورد استفاده برای چاپ روی بسته بندی های مواد غذایی از جنس لفاف پلاستیک یا سایر متریال های غیر جاذب و همچنین جهت چاپ بر روی لفاف های کاغذی ارزان قیمت محصوب می شود. از دیگر کاربردهای آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- بسته بندی قابل انعطاف پذیر و پاکت های خرید (Carrier Bag)
- لیبل های رول پشت چستب دار
- انواع پاکت
- ساک های کاغذی و پلاستیکی و کارتن های خود ساخته از مقوای کنگره دار (Corrugated)
- کارتن های نگهداری مایعات و کارتن های مقوایی (Folding box Carton)
- روزنامه و کتاب های جلد شومیز (Paperback Book)
سیستم چاپ فلکسو به چه صورت عمل می کند؟
کلیشه های چاپ فلکسو چگونه تهیه می شوند؟
کلیشه های لاستیکی از قالب گیری یا حکاکی لیزری تهیه می شوند. امروزه کلیشه های معمولی جای خود را به کلیشه های فتوپلیمری داده اند که برای چاپ چهاررنگ و رسیدن به کیفیت های بالا مناسب تر است.فتو پلیمر بر روی لایه نازک و غیر قابل انعطافی کشیده می شود تا استحکام بیشتری داشته باشد. سمت چاپ کننده کلیشه با واسطه یک فیلم نگاتیو با نور UV نوردهی می شود. نوردهی سبب تقسیم شدن سطح کلیشه به قسمت های تصویر بردار نور خورده و قسمت های نور نخورده بدون تصویر می شود که با عملیات شستشو قسمت های نور نخورده شسته شده و تصویر برجسته بر پلیت باقی می ماند. استفاده از تکنیک CTP در تهیه کلیشه در چاپ فلکسو پر هزینه تر از استفاده از CTP در چاپ افست است.
کلیشه های فلکسو از چه جنسی هستند؟
کلیشه های فلکسو از مواد قابل انعطاف نظیر پلاستیک، لاستیک و یا پلیمیرهای حساس به نور یووی (فوتو پلیمر) ساخته میشوند.
ماشین چاپ فلکسو از چه اجزایی تشکیل شده است؟
ماشین فلکسو از چهار قسمت اصلی تشکیل شده است :
- قسمت تغذیه
- برج های چاپ
- بخش خشک کن
- قسمت تحویل
نورد آنیلوکس به یقین، قلب ماشین چاپ فلکسو است. سطح این نورد بر اساس الگوی مشخص از حفره های یکدست (Cell) که به عنوان حامل مرکب عمل می کنند، حکاکی شده است. حجم این حفره ها میزان ضخامت لایه مرکبی را که به پلیت منتقل می شود تعیین می کند.
در سیستم هایی که کنترل بیشتری بر میزان مرکب نیاز باشد، می توان از تیغه دکتر بلید بر روی نورد آنیلوکس استفاده کرد.
مزایای ماشین فلکسو سیلندر مرکزی نسبت به نوع خطی (استک) آن چیست؟
مهمترین مزیت ماشین فلکسو سیلندر مرکزی نسبت به سایر انواع ماشین های فلکسو قابلیت ریجستر بسیار خوب آن است.
برای انتخاب آنیلوکس مناسب با یک کار چاپی چه فاکتورهایی را در نظر می گیرند؟
حجم (Volume) و فراوانی (Screen ruling) حفره های روی نورد آنیلوکس، به تصویری که قرار است چاپ شود و جنس بستر چاپ شونده بستگی دارد.
بزرگ یا کوچک بودن بیش از حد شبکه های نورد آنیلوکس سبب بروز چه مسایلی می شود؟
اگر فراوانی یا حجم حفره ها برای چاپ یک کار زیاد باشد در نتیجه مرکب بیش از اندازه به کار منتقل می شود و در نهایی کار کثیف شده و یا مرکب، متن ها را پر می کند. کمی حجم حفره ها نیز سبب پایین آمدن دانسته قسمت های تنپلات و بوری کار می شود. به طور معمول از حفره های کم حجم با فراوانی زیاد برای چاپ طرح های ظریف روی سطوح غیر جاذب و از حفره های پرحجم با فراوانی کم برای چاپ قسمت های تنپلات بر روی مواد جاذب استفاده می شود.
مرکب چاپ فلکسو بر چند نوع هستند؟
در چاپ فلکسو از مرکب مایع استفاده می شود و سیستم مرکب رسانی خاص این نوع چاپ اجازه استفاده از مرکب هایی را می دهد که به سرعت تبخیر می شوند. سه دسته اصلی مرکب مورد استفاده در چاپ فلکسو عبارت است از :
- مرکب پایه حلال
- مرکب پایه آب
- مرکب یووی
مواد قابل چاپ در چاپ فلکسو
فویل(متالیز)، فیلن های پلستیکی مانند پلی پروپیلن×، سلفون، نایلون، پلی استر، پی وی دی سی، پلی اتیلن، دستمال کاغذی، انواع کاغذ؛ کالاهای چاپ شده با این روش : لفاف فیلمی، چتر، پرده، کیسه های دستی تبلیغاتی، لفاف های شیرینک، لفاف هاب بسته بندی پفک نمکی، و لفاف های بسته بندی مواد غذایی و …
دو دلیل عمده کاربرد رو به رشد ماشینهای فلکسو گرافی
- کاربری آسان آن
2. سازگاری مناسب این شیوه با مرکب های پایه آب استفاده ازاین مرکب به معنای کاهش مقادیـرعمده انتشار(VOC) یا ذرات ارگانیک فرار است که در مقایسه با فرایند های چاپ گراور و رول هیت است.
کیفیت چاپی این روش در قیاس با افست پایین تراست، دقت تصویر چاپ شده در چاپ فلکسوگرافی ( ۴۸line/cm 120 Lpi)، که درمقایسه با افست که حد استاندارد آن بین ۶۰ الی line/cm 120 است (۱۵۰الیLpi 300) کمتر است.